חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

שפעת בילדים ובתינוקות: חשוב להתחסן

מחלת השפעת שכיחה יותר בילדים בהשוואה למבוגרים ומדי שנה נדבקים במחלה 20 עד 30 אחוזים מהילדים. מדובר במחלה לא קלה שבחלק מהמקרים עלולה להסתבך. רופאי הילדים ממליצים: להתחסן נגד המחלה כל שנה מחדש – החל מגיל חצי שנה
פורסם: 06.11.19 | עודכן: 06.11.19

שפעת היא מחלה שנגרמת מנגיף אינפלואנזה (Influenza Virus). מכאן גם מקור שמה של השפעת – מהפועל להשפיע influence. השפעת איננה מחלה קלה, ועל פי נתונים של ארגון הבריאות העולמי מדי שנה חולים במחלה כחמישה מיליון איש ובין רבע מיליון לחצי מיליון מתים משפעת ומסיבוכיה. בישראל מדווחים על תמותה של 500 עד 1,000 איש משפעת וסיבוכיה בכל שנה.

האם שפעת היא מחלה מדבקת?
שפעת היא מחלה מדבקת, והיא יכולה לעבור בקלות רבה בעיקר בין ילדים, אך גם בין מבוגרים. נגיפי השפעת נישאים בקלות באוויר בטיפות רסס זעירות וכל עיטוש, שיעול ומגע ידיים ועלולים להעביר את הנגיפים מאדם לאדם.
 
מהם המאפיינים של השפעת?
השפעת מתאפיינת בחום גבוה, כאבי שרירים וראש, נזלת ושיעול, חולשה והרגשה כללית רעה. חלק מהתסמינים יכולים לאפיין הצטננות רגילה, אולם כאשר מדובר בשפעת התסמינים קשים יותר.

האם השפעת נפוצה יותר בילדים?
מחלת השפעת שכיחה יותר בילדים מאשר במבוגרים: על פי נתונים של משרד הבריאות, כל שנה חולים במחלה 20 עד 30 אחוזים מהילדים, לעומת כחמישה עד עשרה אחוזים מהמבוגרים. לעתים קרובות, עלייה בתחלואה של דרכי הנשימה בילדים בחורף והיעדרויותיהם מבית הספר ומגני הילדים, הם המבשר הראשון של הופעת השפעת. ילדים אלה מעבירים לאחר מכן את המחלה למבוגרים. כלומר, יש להם תפקיד מרכזי בהתפרצות המחלה ובהתפשטותה באוכלוסייה הכללית. ילדים חולים יותר בשפעת מפני שילדי הפעוטון והגן מצויים בקרבה פיזית לילדים אחרים ומעבירים בקלות יחסית המחלה באמצעות מגע של הפרשות דרכי הנשימה. בנוסף לכך, לילדים בדרך כלל חסרים נוגדנים שנוצרו בחשיפה קודמת לשפעת.

מתי השפעת מופיעה בדרך כלל?
התחלואה בשפעת מאופיינת בהתפרצויות עונתיות: כמעט מדי חורף מופיעה התפרצות עונתית של תחלואה בשפעת, כשבתוך תקופה קצרה, של חודש־חודשיים, שיעור ניכר מהאוכלוסייה חולה במחלה. לשפעת עלולים להיות גם סיבוכים שונים. מסיבוכים זיהומיים "קלים" כמו דלקת אוזניים ועד דלקת ריאות, אשר במקרים קיצוניים עלולה להביא אף לתמותה.

מהם תסמיני השפעת בילדים?
תסמיני השפעת בילדים הם בעיקר חום גבוה, נזלת ושיעול. בתינוקות ובפעוטות קטנים, התסמינים הם בעיקר של מחלות בדרכי הנשימה, היצרות בדרכי הנשימה העליונות, הגורמת לשיעולים קשים. ייתכנו גם תסמינים של מערכת העיכול כמו הקאות, כאבי בטן ושלשול או של מערכת העצבים המרכזית, כמו פרכוסי חום. דלקת חריפה של האוזן התיכונה היא סיבוך אופייני של שפעת בילדים, ומופיעה אצל עד 30 אחוזים מהילדים החולים בשפעת.

מהי הדרך הטובה ביותר להימנע משפעת?
הדרך הטובה והבטוחה ביותר להימנע משפעת לקבל חיסון נגד שפעת.

מאיזה גיל צריך לחסן תינוקות וילדים נגד שפעת?
משרד הבריאות וארגון רופאי הילדים בישראל ממליצים לחסן כל ילד מעל גיל חצי שנה.

מתי מומלץ להתחסן?
מומלץ להתחסן נגד השפעת כבר בתחילת הסתיו.

למה חשוב להתחסן כל שנה מחדש?
בשונה ממחלות נגיפיות אחרות, שבהן אנו חולים לכל היותר פעם אחת בחיים, נגיף השפעת יכול לשנות את תכונותיו הגנטיות מדי שנה ולחמוק מהנוגדנים שמערכת החיסון שלנו כבר השכילה לייצר נגדו בשנה הקודמת. לכן, ההמלצה היא להתחסן נגד שפעת כל שנה מחדש.

למחלת השפעת זנים רבים, וכאמור הנגיף משתנה משנה לשנה. בשל כך, מדי שנה מתאימים את ההרכב של החיסון, כדי לתת מענה לזנים הצפויים לחורף הקרוב. החיסונים מכילים ארבעה זני נגיפים הנקבעים מדי שנה על פי נתונים שנאספים במהלך השנה מתחנות ניטור ברחבי העולם. על פי ניסיון מצטבר, יותר מזן אחד עשוי להיות דומיננטי בו בזמן בעונת החורף, ולכן הוחלט שהחיסון יכלול ארבעה זנים.

באיזה סוג חיסון מדובר?
השנה במדינת ישראל יהיה זמין רק תרכיב מסוג אחד, תרכיב מומת כנגד ארבעה זנים. חיסון זה מומלץ ומאושר לכל תינוק מגיל חצי שנה. הוא ניתן לילדים קטנים באמצעות זריקה לירך. לילדים גדולים יותר הוא ניתן בזריקה לשריר הזרוע.

האם יש לחיסון תופעות לוואי?
ייתכנו תופעות לוואי לחיסון, אך הן שוליות ונמשכות  לכל היותר יומיים. הן עשויות לכלול: חולשה קלה, כאבים באזור ההזרקה וכאב ראש.

האם חיסון נגד שפעת עלול לגרום ל"שפעת קלה"?
החיסון נגד שפעת מכיל נגיף שפעת מומת, ונגיף מומת לעולם לא יכול לחולל מחלה. עם זאת, לא מעט אנשים מספרים כי על אף שהתחסנו נגד שפעת, חלו במחלה. ייתכן שהם נדבקו במחלה לפני שקיבלו את החיסון ובזמן קבלת הזריקה הנגיף כבר דגר בגופם. בנוסף לכך, כיוון שלשפעת תסמינים דומים להצטננות רגילה, ייתכן שהם מייחסים שפעת למחלה אחרת.

 

פרופ' אפי בילבסקי הוא מומחה למחלות זיהומיות ורופא בכיר במחלקת ילדים ג' במרכז שניידר לרפואת ילדים

 



 

עבור לתוכן העמוד