חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

לראשונה בישראל נערך במרכז שניידר ניתוח נדיר להשתלת כליה עצמית בנער בן 16

בפעולה מדוייקת הוצאה הכליה ממקומה הטבעי והושתלה בגופו במקום חדש, חופשי מהגידול שהפריע לתפקודה
פורסם: 16.12.20 | עודכן: 16.12.20


ניתוח נדיר וראשון מסוגו בישראל של השתלת כליה עצמית בוצע לאחרונה במרכז שניידר. באסם, נער בן 16, עבר בגיל חמש השתלת כבד בעקבות מחלה מטבולית. לפני כשנה אובחן בגופו גידול הממוקם בבטן ובאגן. הגידול ישב על  כלי הדם הראשיים באגן, המספקים דם לרגל שמאל, ובנוסף חסם לחלוטין את צינורית השתן שבין הכליה השמאלית לכיס השתן – דבר שחייב להחדיר לכליה נקז קבוע לצורך ניקוז השתן. הנקז גרם לזיהומים חוזרים בכליה, בעקבותם נזקק עבד לאשפוזים תכופים בבית החולים.

 

הוצאת הגידול הינו הליך מורכב ביותר בשל מיקומו של הגידול היושב על כלי דם רבים ועלול היה לסכן את אספקת הדם לרגל שמאל. לאחר התייעצויות עם צוות רב תחומי של מומחי מרכז שניידר בהם אונקולוגים, הפטולוגים, כירורגים של כלי דם, אורולוגים ומשתילים, הוחלט לבצע ניתוח נדיר ומורכב ביותר, שטרם בוצע עד כה בארץ: השתלת כליה עצמית, שמשמעה הוצאת הכליה השמאלית והעברתה ממקומה הטבעי למקום חדש באגן הימני, שבו פעילותה לא תושפע מהגידול.

 

ההשתלה בוצעה על ידי צוות מערך ההשתלות במרכז שניידר בהובלת ד"ר מיכאל גורביץ', מנהל היחידה להשתלות וניתוחי כבד בילדים. הניתוח, החל בשיטה לפרוסקופית (זעיר פולשנית), המשיך בגישה פתוחה ודרש מהצוות דיוק מרבי בחיבורים מורכבים של כלי הדם וצינור השתן. במהלך הניתוח הופרדה הכליה השמאלית מהגידול ונותקו כלי דם וקטע של צינור השתן שמוקם מעל הגידול. הכליה הוצאה מגופו של הנער, נשטפה עם חומר שימור ובהמשך הושתלה במקומה החדש בצד ימין של האגן – מיקום רגיל בהשתלת כליה.

 

הניתוח עבר ללא סיבוכים והכליה המושתלת חזרה מיידית לתפקודה. לאחר הניתוח עבר הנער לטיפול ביחידה לטיפול נמרץ במרכז שניידר בראשות ד"ר אלחנן נחום, בהמשך הועבר למחלקת אשפוז ג' בראשותה של פרופ' עירית קראוזה וכשבוע ימים לאחר הניתוח שוחרר לביתו במצב טוב. את המעקב אחריו מבצע צוות המכון לנפרולוגיה בראשות פרופ' דניאל לנדאו במרכז שניידר לרפואת ילדים. באסם ממשיך את הטיפולים הכימותרפיים במערך ההמטו-אונקולוגי בראשות פרופ שי יזרעאלי.

 

ד"ר מיכאל גורביץ', מנהל היחידה להשתלות וניתוחי כבד בילדים, מרכז שניידר: "ניתוח השתלה עצמית של הכליה הוא פרוצדורה לא שכיחה גם בעולם, שכן הוא מחייב לבצע בגוף אחד שני ניתוחים, גם הוצאת האיבר וגם ההשתלה וכל זאת בסביבה אנטומית מסובכת כמו במקרה הזה. אני שמח על הצלחת ההשתלה, כאשר הכליה יכולה לתפקד כרגיל והנער לא זקוק לצינור לניקוז השתן שגרם לזיהומים. כעת, לאחר שהניתוח עבר בהצלחה, אנו יכולים להתחיל בבדיקת אפשרויות הטיפול בגידול עצמו באמצעות טיפול תרופתי".

עבור לתוכן העמוד