חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

השתלת מח עצם בילדים

מתי ובאילו מקרים הרופאים ממליצים על השתלת מח עצם? איך ההשתלה מתבצעת ומהם המקורות האפשריים לתרומה? מהם הסיכויים ומהם הסיכונים? מדריך להורים לילדים שנזקקים להשתלת מח עצם
פורסם: 02.12.14 | עודכן: 03.07.18

מֵחַ עצם (לְשַׁד העצמות) הוא החלק הפנימי הספוגי בעצם, והמקום שבו מיוצרים תאי הדם. זהו גם המקום שבו תאי הדם מתפתחים לסוגיהם השונים:

  • כדוריות דם אדומות (אריטרוציטים) - אחראיות על הובלת החמצן לכל תאי הגוף. הן גם נותנות לדם את צבעו.
  • תאי דם לבנים (לויקוציטים) - תפקידם להילחם בזיהומים.
  • טסיות דם (טרומבוציטים) - עוזרות לדם להיקרש, מונעות דימומים ומסייעות בריפוי פצעים.

תהליך הייצור במח העצם נמשך ללא הפסקה. הוא מתבצע בתפוקות משתנות, כדי לייצר תחליף לתאים שנהרסים מדי יום באופן טבעי וכדי לתת מענה בזמן מחלה או זיהום, מאמץ יתר או דימום, כאשר נדרש ייצור מוגבר. 

מתי ממליצים על השתלת מח עצם?
השתלת מח עצם עשויה לתת פתרון במקרים שבהם מערכת ייצור תאי הדם האדומים ותאי החיסון נפגעת בשל מצבים רפואיים שונים ובהם:

  • מחלות ממאירות כמו לוקמיה
  • מחלות חסר מח עצם
  • הסננה על ידי תאים ממאירים (כאשר תאים ממאירים חודרים למח העצם ותופסים את מקומה של הרקמה הבריאה)
  • מחלה תורשתית או פגם גנטי

מהי השתלת מח עצם?
השתלת מח עצם היא הזרמה של תאי נבט לאדם, כדי לשקם או להחליף את המערכת המקורית. ההשתלה יכולה להיות ממקור עצמי (מחזירים תאים שהוקפאו בעבר) או מאדם אחר, וזאת בתנאי שיש ביניהם התאמה בסיווג הרקמות.

מהם תאי נבט?
כל תאי הדם הם צאצאים לתאי נבט, ובעת הצורך מספר קטן של תאי נבט מסוגלים לשקם מערכת שלמה לייצור תאי דם. תאי נבט מתגוררים בדרך כלל בתוככי מח העצם, אך ניתן לגרות אותם לצאת החוצה ולשוט בתוך זרם הדם. מרגע הימצאותם שם, אפשר ללקט את תאי הנבט באמצעות מכשיר מיוחד.

איך קובעים התאמה בין בני אדם לצורך השתלה?
כשם שלכל אדם טביעת אצבעות ייחודית, כך גם קיימת טביעת אצבעות תאית ייחודית לכל אחד. מערכת משוכללת זו, שהיא מרכיב חיוני של מערכת החיסון, מהווה מחסום לקליטת חומר זר לתוך הגוף. לפיכך, טביעת האצבע התאית חייבת להתאים (או כמעט להתאים במקרים מסוימים) בין תורם ומושתל, בכדי לאפשר התאוששות לאחר תהליך ההשתלה.

איך מזהים תורם מתאים?
קביעת ההתאמה נעשית בבדיקת דם פשוטה. בחלק מהמקרים התורם יהיה קרוב משפחה, כיוון שיש דמיון בהרכב הדם בקרובי משפחה. כאשר הרכב הדם במשפחה לא מתאים, מחפשים תורם מתאים ממאגר מוח העצם.
 
איך אוספים את השתל?
ניתן לאסוף את השתל בשתי שיטות: אחת במהדם ההיקפי והשנייה בשאיבה מתוך העצם.

איך לוקחים תרומה להשתלת מח עצם ישירות ממחזור הדם?
ניתן לאסוף תאי נבט גם ממחזור הדם. בכדי לייעל את הפעולה, על התורם לקבל במשך ארבעה ימים זריקות של חומר טבעי בשם GCSF, אשר גורם לעלייה בריכוז תאים אלה בתוך הדם. ביום החמישי מחברים את התורם למכשיר מיוחד (צנטריפוגה) באמצעות שני עירויים (אינפוזיות). המכשיר מוציא את התאים הנדרשים לצורך ההשתלה (בערך 0.1 אחוז מנפח הדם של התורם) ומחזיר לתורם  99.9 אחוזים מהדם, שאינם דרושים להשתלה. נטילת התרומה בדרך זו נמשכת כשלוש שעות, ולעתים יש צורך בפעולה חוזרת למחרת.

האם יש לזריקות תופעות לוואי?
תורמים שמקבלים זריקות
GCSF יכולים לחוש תחושה הדומה לשפעת קלה וכאבים בעצמות. עם זאת, נטילת כדור כמו אקמול פותרת את הבעיה.

איך מתבצעת השאיבה?
הרופא שואב את תאי הנבט מחלל אחת מעצמות האגן האחורי של התורם באמצעות מחט מיוחדת. השאיבה נעשית בחדר ניתוח, בתנאים סטריליים, ובפיקוח של רופא מרדים. התורם עשוי לקבל גם עירוי דם כדי להחזיר לגופו כדוריות דם.

האם צפויים כאבים לתורם?
תרומה כזו כרוכה באי נוחות או כאב לתורם, אך תוך מספר ימים התורם חוזר לשיגרה. פעולת השאיבה נמשכת כשעה וחצי, כאשר רוב התורמים משתחררים הביתה בסוף היום. 
 
מהי שיטת האיסוף המועדפת?
איסוף תאים ממחזור הדם אינו כרוך בכאב (מלבד הכנסת העירויים), אין צורך בהרדמה ולכן רוב התורמים מעדיפים לתרום בדרך זו. במרכז שניידר בוצעו איסופים כאלה בילדים קטנים ובתינוקות, כאשר הקטן שבהם היה  במשקל של 5 ק''ג. עם זאת, איסוף ממח עצם אינו כרוך בקבלת זריקות במשך ארבעה ימים ולכן ישנם תורמים הבוחרים בדרך זו.

כיצד ניתן לקבל  תרומה מדם שליית תינוק?
דם שליית תינוק מכיל מספר רב של תאי נבט. ניתן לאסוף דם זה מבלי לסכן את בריאותם של התינוק או אמו. אפשר לשמור דם זה בהקפאה מיוחדת לתקופה ממושכת.  קיימים מספר סניפים של בנק דם שלייה במקומות שונים בעולם, וטביעות האצבע של התורמים מתועדות במאגר ממוחשב. הצורך בהתאמה בין תורם ומושתל תאי דם שלייה הוא פחות קפדני בהשוואה להשתלות מח עצם בשיטות אחרות.

בישראל, מגן דוד אדום מפעיל בנק דם טבורי ציבורי, ויולדת המעוניינת לתרום את הדגימה לבנק הציבורי, פונה למד"א בטלפון 1800-400-101 שלוחה 5 לצורך קבלת מידע על ההליך.

אילו הכנות צריך הילד לעבור לקראת השתלת מח עצם?
לפני הכל ובשלב ראשון, הילד החולה ומשפחתו יקבלו הדרכה מצוות היחידה להשתלות מח עצם במרכז שניידר. הדרכה זו כוללת סיור ביחידה, פגישה עם הרופאים והאחיות, צפייה בסרט שמתאר את התהליך וקריאת ספר (הן להורים והן לילדים), שמתאר את תהליך ההשתלה.

כיוון שהשתלת מח עצם כרוכה בדיכוי של מערכת החיסון, על המושתל לעבור סידרת בדיקות כדי לוודא שאין בגופו זיהומים סמויים. ילד שסובל ממחלה ממארת יעבור גם סדרת בדיקות להערכת מצבו הרפואי.

לאחר שהילד מתקבל לאשפוז ביחידה להשתלות מח עצם, הוא יקבל סידרה של טיפולים שמכשירים את הגוף לקבל את השתל (כאשר מדובר בהשתלה מתורם) או מכחידים שרידי מחלה מגופו (כאשר מדובר בהשתלות ממקור עצמי). הטיפול עשוי להימשך בין יום אחד לתשעה ימים, בהתאם לסוג ההשתלה ולסוג המחלה. בזמן הטיפול הילד מקבל כמויות גדולות של נוזלים דרך העירוי, אשר מופרשות בהמשך בשתן. אם הילד מקבל טיפולי הקרנה הוא יעבור פעמיים ביום למכון הקרינה הסמוך ליחידת ההשתלות.

מה קורה לאחר הטיפול הראשוני?
לאחר סיום הטיפול המכין מחכים יום או יומיים עד ליציאת התרופות הכימיות מהגוף. לאחר מכן הילד מקבל את תאי הנבט החדשים דרך עירוי מרכזי במשך כרבע שעה.

מה הילד מרגיש בזמן ההשתלה?
השתלה בעירוי אינה כואבת. אם התאים המושתלים עברו תהליך של הקפאה והפשרה, הילד ירגיש ריח לא נעים בשעות שלאחר ההשתלה, וזאת בשל הפרשת החומר המשמר דרך מערכת הנשימה.

מה צפוי לילד בימים הראשונים לאחר ההשתלה?
בימים הראשונים לאחר השתלת מח עצם, הילד ירגיש בדרך כלל תשישות כללית וחוסר תיאבון. מדובר בתקופה רגישה לבריאותו הכללית של הילד ותפקידו של הצוות הרפואי הוא לפקח על מצבו של הילד המושתל כדי למנוע זיהומים ולטפל בסיבוכים שונים, שעלולים להתרחש בימים הראשונים שלאחר ההשתלה.

תקופת ההתאוששות הראשונית נמשכת פחות או יותר כחודש ימים (לעתים פחות, לעתים יותר). בסוף תקופה זו, המושתל חוזר לאכול ומערכות הגוף שלו מתחזקות. תהליך זה, שמתחיל במהלך האשפוז במחלקה, נמשך במסגרת הבית, באשפוז יום או בפיקוח מרפאה.

האם הגוף עלול לדחות את מח העצם החדש?
למרות טביעת אצבע תאית זהה, עדיין קיים שוני בין התורם לבין המושתל. אם תאי השתל מבחינים בשוני זה, הם עלולים לפתוח במתקפה נגד תאי המושתל. המחלה הנגרמת בעקבות מתקפה זו נקראת GVHD (מחלת השתל נגד המאכסן). בשלב החריף של המחלה, היא מתאפיינת  בתפרחת, שלשולים וליקוי בתפקוד הכבד. בשלב מאוחר יותר, המחלה מתבטאת בבעיות בעור, במפרקים ובמערכת העיכול. המחלה  יכולה להיות קלה, קשה או בכלל לא להופיע. הילד מקבל טיפול למניעת מחלה זו בחודשים שלאחר ההשתלה.

האם הילד צריך ליטול תרופות לאחר ההשתלה?
הילד צריך ליטול מגוון רב של תרופות דרך הפה בזמן האשפוז ולאחריו - במשך כשנה לאחר ההשתלה. הצוות הרפואי עושה מאמצים כדי לצמצם את מספר ותדירות נטילת התרופות והוא מתאים אותן לילד בעזרת צוות הרוקחים.


האם השתלת מח עצם חדש כרוכה גם במתן חיסונים חדשים לילד?
ההשתלה עלולה למחוק חיסונים שהילד קבל בעבר, ולכן הוא צפוי לקבל סדרה של חיסונים נגד מחלות ילדים, גם אם קיבל אותם בעבר.


למה דווקא במרכז שניידר?
היחידה להשתלות מח עצם במרכז שניידר היא מובילה בארץ בתחומה ועד היום בוצעו ביחידה מאות השתלות מח עצם. המטופלים נהנים מעצם השתייכותה של היחידה להשתלת מח עצם למרכז שניידר - בית חולים המתמחה ברפואת ילדים, אשר נותני השירות בו עברו התמחות ייחודית בטיפול בילדים במקצועות שונים ומגוונים. היחידה בשניידר גם מצויה בקשרים עם מרכזים בינלאומיים מובילים, באירופה ובארה"ב, מאפשרים לנו לספק טיפול עדכני ומתקדם כמקובל במיטב המרכזים להשתלות מח עצם בעולם.


פרופ' יצחק יניב, לשעבר מנהל המערך ההמטולוגי־אונקולוגי במרכז שניידר

 

עבור לתוכן העמוד