חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

מחקר של חוקרות שניידר אודות שיטת טיפול ייעודית לילדים ששוחררו מהשבי פורסם בכתב העת הבינלאומי "Child Abuse & Neglect"

לאחר מתקפת הטרור של חמאס בשבעה באוקטובר, נלקחו בשבי 250 ישראלים, מתוכם 59 גברים עדיין נמצאים בשבי. במהלך חודשים נובמבר-דצמבר 2023, במסגרת הסכם הפסקת האש ולאחר כ-50 ימים בשבי החמאס, שוחררו כ-80 ישראלים ואזרחים זרים. מתוכם, סך הכל 26 שבים: 19 ילדים מגילאי שנתיים וחצי עד 18, שש אימהות וסבתא אחת, טופלו במחלקת השבים של מרכז שניידר, מיד עם שובם ארצה
פורסם: 30.03.25 | עודכן: 01.04.25


במסגרת מחלקה זו טופלו רוב הילדים שחזרו ארצה משבי חמאס. חלקם שהו במחלקה ימים ספורים וחלקם מספר שבועות, זאת על פי רצונם ובקשתם. במהלך שהותם במחלקת השבים בשניידר נפגשו השבים עם בני משפחותיהם, עם אנשי צבא וצוות רב תחומי, שקשר את נפשו בשלהם, עטף אותם במעטפת רפואית, סיעודית ופסיכו-סוציאלית, והעניק להם תחושה של בית, חופש, ביטחון, אמון ואהבה בכל דרך אפשרית.

המחקר, שפורסם כעת בכתב העת Child Abuse & Neglect, מציג מודל התערבות ייעודית שכונה PFA-CC (Psychological First Aid for Children released from Captivity): "עזרה ראשונה פסיכולוגית לילדים ששוחררו משבי". מדובר בשיטת טיפול מיוחדת לילדים משוחררים מהשבי שפותחה על ידי צוות מומחים ישראלי בהובלת מרכז שניידר בשיתוף אוניברסיטת תל אביב והמרכז האקדמי רופין. השיטה מבוססת על מודל העזרה הראשונה הנפשית (PFA) ומותאמת למצבם הייחודי של ילדים שחזרו משבי. החוקרות משניידר שהציגו את המודל הן: ד"ר אפרת ברון-הרלב, מנהלת מרכז שניידר, פרופ' סילבנה פניג, ד"ר מעיין שורר וד"ר אביגל שניר יחד עם ד"ר מאיה פניג מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב.

במסגרת המחקר, הצוות הישראלי עקב במשך 250 שעות אחר הטיפול בילדים ששוחררו, וראיין 37 אנשי מקצוע - מרופאים ואחיות ועד פסיכולוגים ועובדים סוציאליים שטיפלו בהם. השיטה שפיתחו מתמקדת בחמישה תחומים עיקריים: יצירת תחושת ביטחון, הרגעת הילדים, חיזוק תחושת היכולת שלהם, בניית קשרים חברתיים ומשפחתיים, ויצירת תקווה לעתיד. שני הנושאים הייחודיים לשיטה החדשה הם: הטיפול נעשה בסביבה מוגנת של בית חולים ולא בקהילה. שנית, הטיפול כולל את כל המשפחה, במיוחד כשהמשפחות עצמן נפגעו או עקרו מבתיהן. המחקר מציע שלוש המלצות עיקריות: לתת לילדים מרחב לבחירה אך גם להציב גבולות ברורים, ליצור סביבה בטוחה ומוגנת, ולשלב את כל המשפחה בטיפול.

לדברי פרופ' סילבנה פניג, פסיכיאטרית במרכז שניידר: "זהו הניסיון הראשון להתאים טיפול נפשי ראשוני למצב המיוחד של שחרור משבי. המחקר מראה שהשיטה עובדת היטב עם ילדים ששוחררו. לפי המחקר, חשוב לטפל בגמישות ולהתאים את הטיפול לכל ילד וילד, במיוחד במצב מורכב כל כך. הגישה החדשה עשויה לעזור לילדים להחלים מהר יותר ולמנוע בעיות נפשיות ארוכות טווח. הממצאים של המחקר הישראלי חשובים במיוחד בתקופה שבה ילדים נחטפים באזורי סכסוך בעולם, מניגריה ועד אוקראינה". 



שניידר בתקשורת

ניסיון בטיפול ב-40 ילדים ובני נוער ששוחררו משבי החמאס בעזה הוביל לפיתוח כלי התערבות: "עזרה ראשונה פסיכולוגית לילדים ששוחררו משבי"
"Doctors Only", 26/03/2025
עבור לתוכן העמוד