תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודכפות רגליים שטוחות בילדים
אחת הפניות השכיחות של הורים לרופא הילדים או לאורתופד ילדים, היא בנושא רגליים שטוחות. ברוב המקרים הן על כף רגל שטוחה, "קריסה" של הכף רגל או הקרסול או הליכה עם כפות רגליים הפונות החוצה. כף רגל מתוארת כשטוחה כאשר החלק הפנימי של כף הרגל נוגע ברצפה ואינו יוצר קשת. כיוון שמדובר במבנה תלת ממדי מורכב, לרוב תצטרף להיעדר הקשת "קריסה" של העקב פנימה או פניה חיצונית של כף הרגל. חשוב לדעת כי קשת כף הרגל נוצרת באופן הדרגתי עם הגדילה וההתפתחות המוטורית של הילד, לרוב עד גיל 6. לכן מצב של כף רגל שטוחה הוא מצב שכיח ותקין בילדים. עם הירידה בגמישות הרצועות, והשיפור בשליטה השרירית של כף הרגל, נבנית הקשת הפנימית, כאמור באופן הדרגתי. מצב זה, לרוב, אינו גורם לכאבים או מגבלה תפקודית.
מה קורה אם קשת כף הרגל לא מתפתחת?
בכ- 25 אחוזים מהמתבגרים והבוגרים, לא תתפתח קשת בכף הרגל או שתתפתח קשת חלקית בלבד. לרובם לא תהיה מגבלה תפקודית, והם יהיו מסוגלים לבצע פעילות גופנית מלאה ואף תחרותית.
חלק קטן בלבד מהבוגרים עם כפות רגליים שטוחות יסבלו מכאבים בכפות הרגליים, בברכיים או בגב התחתון, מעייפות בהליכה או קושי בהתאמת נעליים. ברוב המקרים, כאבים אלו יופיעו בגיל ההתבגרות ואילך, ולא יופיעו בגילאים צעירים יותר. במקרים בהם מתפתחים כאבים כאלו, מומלץ לפנות לאורתופד ילדים.
האם כדאי לקנות לילד עם כף רגל שטוחה נעל מיוחדת או מדרסים? במקרים בהם הילד לא סובל מכאבים ואין לו מגבלות, אין צורך בטיפול מיוחד. נעליים מיוחדות, מדרסים, פיזיותרפיה או סדים, לא ישנו את המהלך הטבעי של בניית הקשת בכף הרגל. להיפך, מספר מחקרים (שבוצעו במדינות בהן ילדים רבים הולכים יחפים או עם כפכפים בלבד) מצאו כי הליכה יחפה או עם נעליים רכות וללא תמיכה, מעודדות חיזוק שרירים של כף הרגל ובניית קשת יותר מאשר הליכה עם נעל תומכת. במידה והילד מתלונן על כאבים או שמתרשמים מפגיעה תפקודית, מומלץ להיבדק על ידיי אורתופד ילדים.
מה בודקים בכף רגל שטוחה?
בבדיקה האורתופד יתרשם ממנח כף הרגל במנוחה, בעמידה רגילה ובעמידה על קצות האצבעות, על מנת להעריך האם מדובר בכף רגל שהיא שטוחה אך גמישה, או אם מדובר בכף רגל שטוחה ונוקשה, דבר שעשוי להצביע על בעיה במבנה עצמות כף הרגל. בנוסף תיבדק טווח התנועה של מפרק הקרסול, מפרקי כף הרגל ונוכחות קיצור של גיד אכילס או שרירי התאומים, מצב שמופיע בשכיחות רבה יחד עם כף רגל שטוחה ועשוי לגרום לכאבים. ייבדקו כוח שרירי השוק וכף הרגל, השליטה בהם ואיתור מיקום הופעת הכאבים.
האם יש צורך בצילום רנטגן של כף הרגל?
לרוב אין צורך בצילום רנטגן או הדמיה אחרת לצורך הבדיקה.
מה הטיפול בכף רגל שטוחה?
הטיפול בכף רגל שטוחה לא נועד לתקן את מראה כף הרגל והוא מתייחס לכאבים או מגבלות התפקוד בלבד. רוב הילדים ישתפרו בטיפול שאינו ניתוחי, וחלק קטן מהילדים יזדקקו לטיפולים ניתוחיים.
הטיפול הלא ניתוחי כולל נעליים עם תמיכה פנימית, מדרסים, סדים או פיזיותרפיה לחיזוק שרירי כף הרגל ומתיחות של שרירי התאומים. לעיתים ימליץ האורתופד על מנוחה או הפחתת פעילות גופנית במידה ויתרשם מכאב עם עומס מוגבר. חשוב לדעת כי טיפולים אלו לא ישנו את מבנה כף הרגל ומטרתם לשפר את התפקוד ולהפחית כאבים.
במקרים בהם הילד עדיין סובל מכאבים או מגבלה תפקודית, ניתן לבצע טיפול ניתוח הכולל מספר אפשרויות:
-
ארטרוארזיס
ניתוח המיועד לכפות רגליים שטוחות וגמישות בגילאי העשרה. בניתוח זה, מוחדר משתל למרווח בין עצמות העקב המונע את ה"קריסה" של עצמות העקב אחת כלפי השנייה. לאחר ניתוח זה תהיה מותרת דריכה מלאה, לרוב לאחר הניתוח תהיה תקופת הסתגלות למנח החדש של כף הרגל ועוד תקופה נוספת של טיפול פיזיותרפי. -
הארכת עמודה לטרלית
תיקון כף הרגל על ידי חיתוך עצמות העקב וכף הרגל – ניתוח שניתן לבצע גם בגילאים מבוגרים יותר או במקרים של כף רגל שטוחה שאינה גמישה.
לאחר ניתוח זה ישנה תקופה של שישה שבועות, הן הרגל צריכה להיות בגבס ואסורה הדריכה על כף הרגל. לאחר מכן, שוב תהיה תקופת הסתגלות ופיזיותרפיה. -
תיקון על ידי איחוי עצמות
במקרים מורכבים יותר, מקרים בהם יש פגיעה עצבית או שחיקה של מפרקים, התיקון יעשה על ידי איחוי של עצמות כף הרגל במנח תקין. -
שילוב של השיטות השונות