חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

כל מה שחשוב לדעת על בדיקת סינון שמיעה ליילודים

מהי בדיקת סינון השמיעה ליילודים? מה המשמעות של כישלון בסקר שמיעה? תשובות לשאלות מפי מומחי שניידר
פורסם: 29.06.23 | עודכן: 06.07.23

עוברים שומעים עוד בהיותם ברחם. התפתחות האוזן ומערכת השמיעה אצל העובר מתחילה בשלבים המוקדמים של ההיריון. מיד לאחר הלידה היילוד נחשף וקולט את הצלילים בסביבתו, כולל צלילי דיבור.
שמיעה תקינה חיונית להתפתחות השפה והדיבור של התינוק, במידה וקיים ליקוי שמיעה, חשוב לאתרו מוקדם ככל הניתן, על מנת להתחיל בטיפול ושיקום במידת הצורך.

מסיבה זו, החל מינואר 2010, משרד הבריאות קבע כי לכל יילוד תתבצע בדיקת סינון שמיעה טרם שחרורו מבית החולים. רוב היילודים משלימים את הבדיקה טרם שחרורם מבית החולים. אם מסיבה כלשהי הבדיקה לא בוצעה או לא הושלמה בזמן האשפוז, יש לחזור לביצוע הבדיקה בבית החולים בו נולד התינוק, בתאום עם צוות בדיקות סינון שמיעה.

בלידת בית מתוכננת וגם תינוקות שלא נולדו בארץ, כמו למשל תינוקות שנולדו בתהליך פונדקאות בחו"ל, יכולים לבצע את בדיקת סינון השמיעה במרכז שניידר לרפואת ילדים. 

מהי בדיקת סינון השמיעה ליילודים?
בדיקת סינון שמיעה היא בדיקה קצרה ולא פולשנית, שאינה גורמת לחוסר נוחות או כאב לתינוק. הבדיקה מתבצעת כאשר היילוד רגוע או ישן. הבדיקה מתבצעת על ידי קלינאית תקשורת או על ידי טכנאית רפואי שהוכשרה על ידי קלינאית תקשורת לביצוע הבדיקה.

הבדיקות הנכללות בסינון שמיעה הן:
  • בדיקת פלט אקוסטי - הדים קוכליארים  otoacoustic emissions OAE: בבדיקה זו מכניסים לתעלת השמע החיצונית של היילוד אוזניה קטנה ומשמיעים לו צלילים בעוצמה חלשה יחסית. מיקרופון זעיר שנמצא באוזניה קולט הדים הנוצרים באוזן הפנימית כתגובה לצלילים שהושמעו. כל אוזן נבדקת בנפרד. בדיקת OAE מבוצעת לכל היילודים. מעבר של בדיקה זו מחייב קיום תגובה תקינה בשתי האוזניים. במצב בו לא התקבלה תגובה תקינה באוזן אחת או בשתי האוזניים, תבוצע בדיקת OAE חוזרת. אם גם בבדיקה השניה התוצאה אינה תקינה, תבוצע בדיקת סינון נוספת בשם AABR.

  • AUTOMATED AUDITORY BRAINSTEM RESPONSE - AABR - בבדיקה זו מדביקים אלקטרודות קטנות לראש התינוק, והן רושמות פעילות מעצב השמיעה בתגובה לגירוי אקוסטי המושמע לאוזן דרך אוזניה קטנה. גם בבדיקה זו, כל אוזן נבדקת בנפרד.
הבדיקה מתבצעת ליילודים שעבורם לא התקבלה תגובה באוזן אחת או בשתי האוזניים בבדיקה OAE. בנוסף, אצל יילודים עם סיכון ידוע ללקות שמיעה, הבדיקה תמיד תבוצע. דוגמאות למצבים שבהם ידוע שיש סיכון ללקות בשמיעה כוללים :ספור משפחתי דרגה ראשונה של לקות שמיעה קבועה מילדות, אשפוז בטיפול נמרץ יילודים למשך יותר מ- 5 ימים ,הדבקה ב-CMV במהלך ההיריון, ועוד.

מה המשמעות של כישלון בסקר שמיעה?
ביצוע סקר שמיעה מאפשר לאתר יילודים שסובלים מליקוי שמיעה. האיתור המוקדם מאפשר התחלה מוקדמת של שיקום השמיעה. לכן, חשוב מאוד להמשיך את הבירור של המצב השמיעתי אצל יילודים שנכשלו בסקר השמיעה.

חשוב לדעת כי אחוז מסוים מהיילודים נכשלים בבדיקת הסינון עקב שיירים של נוזלים באוזניים, הפרשות הנמצאות בימים הראשונים בתעלת השמע החיצונית

אם היילוד נכשל בבדיקות הסינון השמיעתי, הוא מופנה לבדיקה אצל רופא על מנת שיבצע בדיקה אוטוסקופית (הסתכלות בתוך האוזן עם אוטוסקופ), וגם התינוק מופנה לבדיקת BERA/ABR (auditory brainstem response) אבחנתית, בה ניתן להעריך את השמיעה באופן מדויק. במצבים בהם ידוע מראש כי היילוד נמצא בסיכון ללקות שמיעה, גם אם בדיקות סקר שמיעה (OAE + AABR) היו תקינות, יופנו היילודים בהמשך למכון שמיעה, הבודק תינוקות וילדים לצורך המשך הערכת השמיעה ומעקב שמיעתי.

חשוב להבהיר כי בדיקות סינון השמיעה אינן יכולות לאתר את כל הסוגים והחומרות של לקות שמיעה.

לכן, גם אם בדיקת סינון השמיעה יצאה תקינה, חשוב להמשיך ולעקוב אחר התפתחות התינוק בתחומי השמיעה, השפה והדיבור. במקרה ויש חשד או חשש לקושי בתחו=מים אלה, יש לגשת לרופא להמשך בירור.

לתיאום תור לבדיקת BERA/ABR (auditory brainstem response) אבחנתית ניתן ליצור קשר עם מוקד זימון תורים במרכז שניידר לרפואת ילדים באמצעות טלפון: 03-9253210


ג'ורגינה כהן גורדון היא קלינאית תקשורת מרכזת תחום סינון שמיעה יילודים במרכז שניידר לרפואת ילדים ובמרכז רפואי רבין
נטע ברקן היא קלינאית תקשורת במרכז שניידר לרפואת ילדים
עבור לתוכן העמוד