חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

כיצד מתמודדים עם בכי של תינוק ומה חשוב לדעת על סכנות בטלטול תינוק

פורסם: 23.03.23 | עודכן: 29.03.23

אין דבר מרגש יותר מלידת תינוק. החזרה הביתה מבית החולים עם תינוק בריא וחמוד היא משאת נפש של כל הורה. 
עם זאת, ידוע שהמעבר להורות מלווה פעמים רבות באתגרים שונים כמו עייפות, חוסר ודאות, חשש ולעתים בדידות. בכי של תינוק הוא דבר נורמלי וטבעי ומשמש את התינוק כאמצעי לתקשורת עם סביבתו. מרבית התינוקות בוכים מספר שעות ביום והדבר אינו מעיד לרוב על בעיה אצל התינוק או על הורות לקויה. לצד זה, בכי מתמשך של התינוק עלול לגרום לתחושת מצוקה גוברת אצל ההורה.

כאשר התינוק בוכה, יש לבדוק האם צרכיו הבסיסיים נענים: יש לוודא שהחיתול שלו אינו דורש החלפה, שהתינוק אינו רעב, שלא כואב לו משהו ושהוא אינו סובל מחום או קור.
מומלץ לנסות להרגיע את התינוק על ידי חיבוק, מוצץ או נדנוד קל. אפשר להשמיע לתינוק מוסיקה נעימה או לעשות לו אמבטיה חמימה. במידת האפשר, כדאי לצאת עם התינוק לטיול בעגלה, המראות והאוויר מחוץ לבית, עוזרים לתינוק להירגע.

בכי מתמשך של תינוק עלול לגרום אצל ההורה תחושות של כעס ותסכול, עד לכדי אובדן שליטה. מצבים אלו עלולים להוביל את ההורה לטלטל את התינוק בחוזקה. 

חשוב לדעת: 
  1. טלטול תינוק הוא מצב בו אדם מבוגר אוחז בגופו של התינוק, בזרועותיו או בצלעותיו, ומטלטל אותו בכוח, בדרך כלל במטרה להפסיק בכי מתמשך.

  2. ראשו של התינוק גדול וכבד ביחס לשאר הגוף ושרירי הצוואר שלו חלשים. כתוצאה מכך, בזמן טלטול, נע ראשו של התינוק קדימה ואחורה ללא שליטה, מוחו נחבט בעצמות הפנימיות של הגולגולת, כלי הדם המגשרים בין הגולגולת למוח נמתחים ועלולים להיקרע ולדמם. 

  3. טלטול תינוק הוא דבר מסוכן שעלול לגרום לנזקים מוחיים בלתי הפיכים כמו עיוורון או חירשות ואף למוות.
כאשר ההורה מרגיש שהוא עלול לאבד שליטה, מומלץ לנשום עמוק, להניח את התינוק במקום בטוח כמו במיטה, בעגלה או בלול, ולצאת מהחדר למספר דקות על מנת להירגע. 
עוזר מאוד לבקש עזרה מאדם קרוב ולא להישאר לבד במצבים בהם אנו מרגישים חסרי אונים. במידת הצורך ניתן לפנות גם לעזרה מקצועית. חשוב לזכור כי בכי אינו מסוכן לתינוק אך טלטול התינוק מסוכן מאוד. 


ד"ר רמה שוורץ, רופאה בכירה במחלקה לרפואה דחופה, אפרת הראל, מנהלת השירות לעבודה סוציאלית, אופיר ליפשיץ, אח מנהל תורן במנהלת הסיעוד ודגנית בן ניסן, פסיכולוגית ראשית במכון להתפתחות הילד
חברי הוועדה לשלום הילד במרכז שניידר לרפואת ילדים 

עבור לתוכן העמוד