חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

לראשונה בישראל: ניתוח לכריתת אונת ריאה לילדה בשיטה הרובוטית

קירה בת ה-5 נולדה עם מום נדיר בדרכי הנשימה המולדות (CPAM). הרופאים הסירו את המום בניתוח נדיר באמצעות מערכת כירורגית ייחודית, המאפשרת ביצוע הליך פולשני זעיר תוך שימוש בקדמת הטכנולוגיה הניתוחית והרובוטיקה מערכת הדה-וינצ'י
פורסם: 31.05.22 | עודכן: 27.06.22

 
מימין לשמאל: ד"ר דרגן קרברושיץ, מנהל המחלקה הכירורגית במרכז שניידר, קירה בת ה-5, ד"ר יורי פסחוביץ, מנהל מחלקת ניתוחי חזה בבית חולים בילינסון ודעאס מראם, אחות במחלקה הכירורגית בשניידר

 

קירה בת ה-5 נולדה עם מום מלידה בדרכי הנשימה המולדות (CPAM) המופיע בכ-1 מכל 30,000 הריונות מסיבה שאיננה ידועה. משמעותו של המום היא שאונת ריאות שלמה מוחלפת בחתיכה ציסטה של רקמת ריאה לא תקינה. ברוב המקרים, עובר עם CPAM מנוטר מקרוב במהלך ההריון והמום מוסר באמצעות ניתוח לאחר הלידה או עד גיל חצי שנה, בגלל הסיכון לזיהומי ריאות חוזרים. ניתוחים אלו מתבססים על השיטה הטורוסקופית (טכניקות ניתוח זעיר פולשניות בבית החזה).

 

במקרה של קירה, המום אובחן באיחור רק לאחרונה עקב דלקת ריאות, שבעקבותיה התגלה הממצא אשר דורש כריתת אונה, בשל הסיכוי שלו להפוך לגידול סרטני ממאיר. בגלל הגילוי המאוחר, ניתוחים מהסוג המקובל לילדים עם מום זה, אינם מתאימים לקירה, ולכן הוחלט על ביצוע הניתוח באמצעות דה וינצ'י, מערכת כירורגית ייחודית, המאפשרת ביצוע הליך פולשני זעיר תוך שימוש בקדמת הטכנולוגיה הניתוחית והרובוטיקה.

 

מערכת הדה-וינצ'י נשלטת לחלוטין על ידי הרופא, כאשר הרובוט מתרגם את תנועותיו וממקסם את יכולותיו בעזרת מערכת ראיה תלת ממדית מוגדלת בעלת רזולוציה גבוהה (HD). ניתוח בגישה זו מאפשר הפחתת סיכונים וסיבוכים, צלקות מזעריות, פחות דימומים, קיצור זמן האשפוז וחזרה מהירה יותר לשגרה. הניתוח התבצע במסגרת שיתוף פעולה בין מרכז שניידר ובית החולים בילינסון, והשתתפו בו ד"ר יורי פסחוביץ', מנהל מחלקת ניתוחי חזה בבית חולים בילינסון  ורופאי המחלקה הכירורגית משניידר, ד"ר מיכאל סגל וד"ר אנסטסיה אלמוג.

 

לדברי ד"ר יורי פסחוביץ', מנהל מחלקת ניתוחי חזה בבי"ח בילינסון: "עד כה ניתוחי חזה לילדים לצורך הסרת גידולים וכריתת חלק מהריאה בוצעו באמצעות טורוקוסקופיה. בניתוחים בילדים קטנים נדרשות פעולות מאוד עדינות ומדויקות ויכולת תמרון שקשה להגיע אליה בצורה מיטבית בגישה הטרקוסקופית, לעומת ניתוח רובוטי באמצעות דה-וינצ'י המאפשר שימוש בזרועות קטנות מתחלפות, גמישות וטווח תנועה רחב עם מנגנון המונע את הרעד הקל הטבעי של היד האנושית. למערכת החדשה של הדה-וינצ'י יש יתרון גדול בכירורגיית ניתוחי חזה, כיוון שכשאנו מנתחים בבית החזה יש כניסה מוגבלת ע"י הצלעות, והמערכת מסייעת לנו בכך שהיא מאפשרת לשנות את מיקומי המצלמה. המכשור המתקדם מאפשר גישה קלה וגמישה יותר ויצירת חתכים קטנים יותר לביצוע הניתוח."

לדברי ד"ר מיכאל סגל, מהמחלקה הכירורגית במרכז שניידר לרפואת ילדים: "במרכז שניידר בוצעו בעשור האחרון למעלה מ-80 ניתוחים מוצלחים בטכניקה זעיר פולשנית בילדים עד גיל שנה. בגילאים גדולים יותר, כמו במקרה של קירה, הניתוח הרובוטי הוא אלטרנטיבה מצוינת. הצטרפתי לד"ר פסחוביץ' שהינו בעל ניסיון רב ומוצלח בניתוחי חזה באמצעות רובוט דה וינצ'י, התרשמתי מאוד וכל זה הוביל לשיתוף פעולה בין בתי החולים ולרעיון לבצע ביחד את הניתוח הנוכחי. כמי שעומדים בחזית הטכנולוגיה, אנו מקווים לאמץ את השיטה גם בעולם כירורגית הילדים בשניידר, כדי לפתוח אפשרויות נוספות ולמקסם את איכות ויעילות הטיפול עבור הילדים".

 

 

שניידר בתקשורת


"אמרו לנו שככל הנראה מדובר בדלקת ריאות"

לאחר שלושה ימים שבהם סבלה קירה בת החמש מחום גבוה, הגיעה אמה לשניידר, שם אובחנה עם מום נדיר בריאה. צוות הרופאים הסיר את המום בניתוח ייחודי באמצעות מערכת רובוטית מתקדמת: "המכשור החדשני מאפשר גישה קלה וגמישה יותר", מסביר אחד המנתחים
mako, 29.5.22

עבור לתוכן העמוד