תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודמענק מחקר יוקרתי של הקרן הלאומית למדע (ISF) על סך כמיליון וחצי שקלים הוענק לד"ר אורית ויסבורד-צינמן ממרכז שניידר
המענק היוקרתי של הקרן הלאומית למדע (ISF) לשנת 2021 על סך כמיליון וחצי שקלים, הוענק לד"ר אורית ויסבורד-צינמן ממרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, לטובת מחקר שהיא עומדת בראשו בנושא 'תהליכי נזק ושיקום דרכי מרה במחלת איטמות דרכי מרה בילודים'. זוהי זכייתה השנייה של ד"ר ויסבורד-צינמן במענק של הקרן הלאומית למדע. זכייתה הקודמת אף היא בתחום מחלות הכבד הייתה בשנת 2017.
מטרת המחקר היא ללמוד את תהליך הנזק בדרכי המרה בעזרת דגימות של דרכי מרה הנלקחים מהמטופלים עצמם וגדלים בתרביות מיוחדות בתנאי מעבדה, וזאת לאחר שהחוקרים הראו כי למידת הנזק עשוייה לסייע משמעותית לתהליך השיקום. שיקום הנזק עשוי למנוע התדרדרות אשר תוביל ברוב המקרים להשתלת כבד. המחקר נעשה במעבדה לחקר מחלות כבד בילדים בבניין המחקר על שם פלזנשטיין בשיתוף החוקרות ד"ר עדי הר-זהב וד"ר סופיה פריד.
לדברי ד"ר ויסבורד-צינמן: "איטמות דרכי מרה בילודים (ביליארי אטרזיה) היא מחלה בה תינוקות בגיל מספר שבועות מאובחנים עם צהבת וחסימת דרכי מרה חוץ כבדיות. ביליארי אטרזיה הינה הסיבה המובילה בארץ ובעולם להשתלות כבד בילדים. הגורם למחלה אינה ידוע ואין כיום טיפול יעיל במחלה, פרט לניתוח בו כורתים את דרכי המרה החוץ כבדיות, ניתוח אשר הצלחתו אינה גבוהה וברוב במקרים עדיין תידרש השתלה בשלב מאוחר יותר. אני שמחה וגאה על קבלת מענק זה שיאפשר הבנה טובה יותר של המחלה ושל תהליך השיקום בדרכי מרה, בתקווה שגם יביא לבשורה טיפולית לחולים".
מענק נוסף של הקרן הישראלית למדע בשיתוף עם הקרן למחקר סוכרת נעורים (JDRF) על סך כ-3.5 מיליון שקלים, ניתן למחקר בנושא:'איתור הבסיס הגנטי לסוכרת מסוג 1 במשפחות עם מספר אחאים, המשתייכות לאוכלוסיה המאופיינת גנטית באבות מייסדים'. שותפה למחקר זה פרופ' ליאת דה-פריס מהמכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר. חוקרים נוספים במחקר:פרופ' דוד חיים צנגן מהמרכז הרפואי הדסה (חוקר ראשי), ד"ר דני זאבי ממכללת הדסה ופרופ' אפרת להד-לוי מהמכון הגנטי בשערי צדק. במחקר המתוכנן מבקשים החוקרים לנסות למצוא גורמים גנטיים לסוכרת מסוג 1, שהיא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בקרב ילדים. ממצאים אלה עשויים לתרום להבנת המנגנון של סוכרת מסוג 1, פיתוח כלי לטיפול ואף למניעה של המחלה.
שתי זכיות אלו מצטרפות לזכיות נוספות שניתנו בשנתיים האחרונות לרופאים במרכז שניידר עבור מחקרים שעדיין פעילים: מענק על סך למעלה ממליון שקלים הוענק לפרופ' גיל קלינגר, מנהל מחלקת הפגים, ומענק על סך כחצי מיליון שקלים הוענק לד"ר אורנה שטיינברג מהמערך האונקולוגי המטולוגי.