תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודמחוברים בגופם: אמא ל-5 תרמה את כלייתה לילד בן שנתיים שלא הכירה
מימין לשמאל: התורמת שושנה כהן עם רוני ואמו מיכל
רוני הקטן מבני ברק נולד עם אי ספיקת כליות כרונית ונזקק להשתלת כליה להצלת חייו. מאז נולד, טופל במכון הנפרולוגי במרכז שניידר, והיה שלב אחד לפני התחלת טיפולי דיאליזה. לאחר מספר תהליכים שהתחילו עם תורמים אחרים וכשלו בשל אי התאמה, הגיעה להוריו של רוני במפתיע הבשורה המשמחת- נמצאה התורמת המתאימה.
שושנה כהן, אמא לחמישה ילדים מקרני שומרון, ציינה זה עתה את יום הולדתה ה-40 והחליטה להעניק לעצמה ולעולם מתנה יוצאת דופן ולתרום את כלייתה לילד או ילדה שאינה מכירה כדי להציל את חייהם. כהן היא מיילדת בבית חולים מעייני הישועה, ובעברה עבדה כאחות דיאליזה בבית החולים לניאדו. התרומה נעשתה באמצעות ארגון "מתנת חיים" שעשה השידוך בין שושנה לרוני.
שתי הפרוצדורות- הוצאת הכליה והשתלתה בוצעו חדר ליד חדר במרכז שניידר, על ידי צוות מערך ההשתלות בהובלת ד"ר סיגל אייזנר, אחראית על השתלות כליה בילדים במרכז שניידר ורופאה בכירה במחלקת ההשתלות בביה"ח בילינסון וד"ר מיכאל גורביץ, מנהל יחידת השתלות. עוד השתתף בניתוח, הרופא המרדים, ד"ר יורי ברק.
עם סיום הניתוח, הועברה התורמת להמשך טיפול בבית החולים בילינסון, ורוני הקטן הועבר לטיפול ביחידה לטיפול נמרץ במרכז שניידר, בראשות פרופ' אלחנן נחום. השבוע התקיים המפגש המרגש בשניידר בין שושנה לרוני ומשפחתו.
שושנה כהן (התורמת) אמרה כי "עבודתי כאחות דיאליזה חשפה אותי לחיים המורכבים של החולים ולסבל הרב שלהם, וכבר אז לפני שנים ידעתי שכשיגיע העיתוי המתאים אתרום את כלייתי. בימים אלו מלאו לי 40 והחלטתי שזה הזמן הנכון. אני מאושרת לפגוש את רוני אחרי ולראות שהתרומה שלי הצילה חיים של ילד קטן. אני קוראת לכל מי שבריא ומסוגל לעבור את הפרוצדורה לעשות זאת. הבת שלי כבר החליטה שתלך בעקבותיי ותתרום גם היא ביום מן הימים".
רחל הבר, יו"ר מתנת חיים, מספרת כי "מהרגע שרוני נולד היה חשש גדול מאד למצב בריאותו, ובעלי ז"ל עודד את המשפחה מאד והבטיח למצוא לו תורם כליה ברגע שרק יוכלו לבצע את ההשתלה מבחינה רפואית. בעלי עקב אחרי הגדילה שלו כל הזמן, עד כדי כך שבמשפחה יש כאלו שקוראים לרוני "הילד של הרב הבר". לשמחתי, לפני כמה חודשים מצאנו את התורמת המתאימה מבחינה רפואית, וההשתלה השבוע מבחינתי היא סגירת מעגל מרגשת. אני מרגישה שקיימנו את הצוואה של בעלי שמהרגע שרוני נולד הבטיח למצוא לו כליה, ולשמחתי אכן מצאנו. שושנה היקרה היא שזכתה להציל את רוני האהוב, ביום הולדתה ה-40".
מיכל, אמו של רוני מסרה כי "כשרוני נולד ואובחן עם המחלה ידענו כבר אז שיצטרך לעבור השתלה. אני לא יכולה לתאר במילים מה חשנו כשהתבשרנו כי נמצאה תורמת מתאימה. ההרגשה היא שרוני נולד מחדש. אנו מבקשים להודות לתורמת האצילית שהצילה את חייו של רוני ועשתה מעשה כל כך מדהים. תודה גם לכל הצוות בשניידר שמטפל ברוני מאז נולד וליווה אותנו בכל צעד עד ההשתלה וכעת גם אחריה, ולגב' רחל הבר וצוות 'מתנת חיים' שעשה הכל כדי למצוא לנו תורמת שתציל את רוני שלנו".
מרכז שניידר לרפואת ילדים הוא בין בתי החולים הבודדים לילדים בעולם אשר ערוך לבצע מספר רב של השתלות איברים. ניתוח השתלת כליה מתורם חי, הינו ניתוח מורכב במיוחד, אשר דורש היערכות מיוחדת של צוותי בית החולים, בתוכם: כירורגים מומחים בהשתלות איברים בילדים, נפרולוגים, מרדימים, צוות יחידת האולטראסאונד, אחיות חדר ניתוח, רופאי טיפול נמרץ ועוד. במסגרת הניתוח, מוכנסים בו זמנית לחדרי הניתוח הן התורם המבוגר והן הילד הנזקק לתרומה. בתחילה, נלקחת הכליה מן התורם המבוגר, ולאחר מכן היא מועברת לחדר הניתוח של הילד. הילד הנזקק לתרומה עובר הליך של השתלה, ומקבל את הכליה שנתרמה עבורו.
מרכז שניידר לרפואת ילדים הינו בית החולים המבצע את מרביתם המוחלט של ניתוחי השתלות האיברים בילדים בישראל. מאז הקמתו בוצעו למעלה מ- 600 השתלות לב, ריאה, כבד וכליות בתינוקות, ילדים ובני נוער, באחוזי הצלחה הדומים למרכזים הרפואיים הטובים בעולם.
מימין לשמאל: נעמי זנהנדלר, מתאמת השתלות כליה במרכז שניידר, ד"ר סיגל אייזנר, אחראית על השתלות כליה בילדים, רוני הקטן, שושנה כהן- התורמת ואימו של רוני, מיכל.