חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

הרטבת לילה

מהי הרטבת לילה וממה היא נגרמת? מתי מומלץ לפנות לבירור במרפאת הרטבה? מהו מהלך האבחון והטיפול ומה חשוב לדעת? כל התשובות לכל השאלות
פורסם: 19.05.21 | עודכן: 13.07.23

הרטבת לילה מוגדרת כבריחת שתן לא רצונית במהלך הלילה. התופעה שכיחה בקרב ילדים ונפוצה פי שניים בבנים. רוב הילדים נגמלים מההרטבה באופן ספונטני בין גיל שלוש לגיל ארבע. שכיחות הרטבת לילה בגיל חמש עומדת על 15 – 20 אחוזים מהילדים, בגיל עשר כשישה אחוזים, ומגיל 18 ואילך, רק אצל אחוז אחד מהמטופלים נותרת הבעיה.


הרטבת לילה ראשונית מוגדרת בילדים אשר לא חוו מעולם תקופת יובש העולה על 6 חודשים, לעומת זאת, הרטבת לילה שניונית מוגדרת בילדים שהיו יבשים בלילה למשך תקופה העולה על 6 חודשים, ולאחר מכן חזרו להרטיב. הדבר יכול להעיד על בעיה ממקור רגשי.


הסיבות להרטבת לילה מגוונות ומיוחסות לאחד או שילוב של הגורמים הבאים: 

תורשה:

  • אם לאחד ההורים יש היסטוריה של הרטבת לילה, הסיכוי שילדו ירטיב עומד על כ-45 אחוזים. 
  •  אם שני ההורים סבלו מהרטבה כזו, הסיכוי עולה ל-77 אחוזים.
  • במשפחה שבה ילד אחד מרטיב, הסיכוי שאחיו יסבלו מתופעה דומה מגיע ל-40 אחוזים.
  • הפרעה בבשלות של מערכת העצבים ורפלקס השליטה על השתן בזמן שינה.
  • ריבוי שתן לילי, לעיתים עקב ירידה בהפרשת הורמון (ADH) הפועל להפחית את הפרשת כמות השתן במהלך הלילה.
  • נפח קטן יחסית, של כיס השתן שאינו יכול לאגור את כמות השתן המופרשת במשך הלילה.

גורמים נוספים הקשורים לבעיה הינם:

הפרעת קשב וריכוז, עצירות ותסמונת דום נשימה בשינה.


הרטבת לילה פוגעת בדימוי העצמי של הילד, בהישגים הלימודיים שלו ועלולה לפגוע בהשתתפות בפעילויות חברתיות כגון יציאה לטיולים ולינה אצל חברים. טיפול מתאים בעיתוי הנכון, עשוי להפחית את הסיכוי שילד הסובל מהרטבת לילה ימשיך לסבול ממנה גם כמבוגר.


מתי מומלץ לפנות למרפאת ההרטבה?
הרטבת לילה מוגדרת כבעיה מגיל 6 שנים ומעלה, בילדים המרטיבים בלילה לפחות פעמיים בשבוע. בגילאים אלו ניתן לפנות לרופא לקבלת אבחון וטיפול מתאימים.


מהלך האבחון והטיפול:
במסגרת המרפאה להרטבת לילה במרכז שניידר, הרופאה תתרשם ממשך, תדירות וסוג ההרטבה (ראשונית או שניונית), והאם ישנן בעיות הקשורות למערכת דרכי השתן, זיהומים בדרכי השתן, בעיה בכושר הריכוז של הכליות, סוכרת, בעיות נוירולוגיות ונוירו-התפתחותיות, ובעיות נוספות להן יכולה להיות השלכה על הרטבת לילה.


במהלך האבחון, מתבצעת בדיקה גופנית רלוונטית לנושא הרטבת הלילה. בנוסף, מתבצע במפגש הראשון בדיקה על-קולית (אולטרא-סאונד) של השלפוחית לאחר התרוקנות, על מנת לקבל מידע על התרוקנות השלפוחית ונפח שארית לאחר התרוקנות. בתום הברור, תתבצע הערכת מצב של הגורמים להרטבה ובהתאם יינתנו המלצות על דרכי טיפול אפשריות.


הטיפולים:
הטיפול בהרטבת לילה מתחלק לטיפול התנהגותי/התנייתי, לטיפול תרופתי ולטיפול משולב בהתאם להיסטוריית המטופל ולגילו.


באופן כללי, מומלץ להקפיד על כך שהילד יצרוך את רוב הנוזלים עד לשעות אחר הצהריים, רצוי להימנע ממשקאות המכילים קפאין וממאכלים מתוקים או מלוחים בשעות הערב.


במקביל לכל טיפול, ישנה חשיבות להקפיד על הטלת שתן יזומה לפני השינה, ולהגביר את המוטיבציה של הילד באמצעות חיזוקים חיוביים ולא באמצעות ענישה.

 

הטיפול ההתנהגותי/התנייתי כולל שימוש בפעמונית או זמזם. בטיפול זה מחברים חיישן לתחתוני הילד, וכאשר התחתונים נרטבים הפעמונית מצלצלת והילד אמור להתעורר ולהשלים את הטלת השתן בשירותים. אם הילד אינו מתעורר בכוחות עצמו, על ההורה להעיר אותו ולהוליך אותו לשירותים. הרעיון הוא שהילד ילמד כך לשלוט בסוגרים שלו גם בזמן שינה.

השימוש בפעמונית עלול להיות לעיתים מאתגר עבור בני הבית, ולדרוש זמן וסבלנות, לפיכך המשפחה צריכה להתגייס לתהליך. לפי מחקרים, הצלחת הטיפול עומדת על 60 אחוזים.

 

הטיפול התרופתי מתמקד בעיקרו על הפחתת ייצור השתן הלילי על ידי שימוש בתרופה מינירין. 

ישנם מצבים בהם משלבים טיפול תרופתי זה עם תרופה נוספת הגורמת להרפיה והגדלת נפח כיס השתן במהלך שעות הלילה.

באמצעות טיפול נכון ניתן להשיג פתרון של הבעיה או שיפור משמעותי במרבית הילדים תוך מספר חודשים.

 

חשוב לדעת:
השירות אינו כלול בסל הבריאות וכרוך בתשלום. השירות כולל 6 מפגשים במהלך שנה - ביקור אחד פרונטלי ו-5 תורים טלפונים. כדאי לדעת כי קופות החולים משתתפות במימון הטיפול של מבוטחיהן באמצעות הביטוחים המשלימים. ההשתתפות של ביטוחי המשלים בעלות האבחון והטיפול הינה חד פעמית.


אנו ממליצים לפנות למרפאה כאשר ישנה הרטבת לילה חד-תסמינית, ללא הרטבה במהלך היום, מגיל 6 שנים ואילך, מכיוון שבשלב זה, בדרך כלל, הטיפול יעיל יותר.

 

איך פונים אלינו?
מרפאת הרטבה במרכז שניידר פועלת מדי יום ראשון אחת לשבועיים ובימי שני מדי שבוע, בין השעות: 15:00 - 18:00.
הזמנת תור באמצעות טלפון: 03-9253177, בשעות פעילות המרפאה. 

בנוסף, ניתן ליצור קשר באמצעות דוא"ל:

כאן יש תמונה



 

עבור לתוכן העמוד