תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודמומים ועיוותים מולדים בכף היד
הסיבות למום המולד עשויות להיות גנטית - משפחתית, סיבוכים הקשורים בהיריון עצמו כמו זיהום או שימוש מופרז באלכוהול או סמים על ידי האם, או ספורדיות. בחלק גדול מהמקרים, העיוות יתפתח בשלב מוקדם ביותר של ההיריון, כלומר בין השבועות ה- 8-4 להיריון.
כיוון שכף היד והאצבעות מתפתחות באותו שלב של איברים נוספים, לעיתים יש לשלול פגיעה במערכות נוספות בגוף במקרים בהם מתגלה מום בכף יד (מום זה יכול להצביע על שכיחות גדולה יותר למומי לב, מערכת הדם כליות ועמוד השדרה). הטיפול בעיוותים הוא מורכב ומכיל הן טיפול שמרני לא ניתוחי בסדים ומתיחות והן טיפול ניתוחי. יש להיוועץ במומחה כף יד לגבי כל מום ומום.
אצבע עודפת וחיבור בין האצבעות הם שני מומים מולדים שכיחים ביותר, אגודל הדק הוא מצב שכיח נוסף שמטופל ע"י כירורג כף יד ילדים. מצורפת סקירה קצרה על מצבים שכיחים אלו:
אצבעות עודפות – פולידקטילי (Polydactyly)
במצב זה יש אצבע או אצבעות עודפות בכף ידו של הילד. האצבע העודפת יכולה להיווצר בצד האגודל (פולידקטילי רדיאלי), במרכז היד, או לצד הזרת (פולידקטילי אולנרי). האצבע הנוספת יכולה להיות מפותחת לגמרי או שארתית, דבר שמשפיע על צורת הטיפול.
ברוב המקרים, אצבע נוספת היא תכונה גנטית המועברת במשפחה, ורק במיעוט המקרים קשורה בתסמונות נוספות. עם זאת יש להיוועץ במומחה לגבי הצורך בהשלמת בדיקות נוספות כגון אולטראסאונד לכליות, אקו ללב ובדיקות דם שונות.
האבחנה של אצבע עודפת תיתכן כבר בסקירות היריון וכמובן לאחר הלידה בה נראית אצבע נוספת, אך לעיתים גם הרחבה משמעותית של הציפורן, משמעותה פיצול של העצם מתחתיה.
הטיפול באצבע עודפת הוא כירורגי ומתבצע לרוב בהסרה או רדוקציה של האצבע הנוספת. מטרת הניתוח היא גם אסטתית וגם לתפקוד טוב יותר ביד. בדרך כלל הניתוח יתבצע בגיל שנה עד שנה וחצי.
סינדקטיליה (אצבעות מחוברות)
במצב זה קיים חיבור בין שתי אצבעות או יותר בדרגות חומרה שונות. החל מחיבור מלא בין האצבעות לחיבור חלקי וכן חיבור פשוט (שלא מערב עצם) לחיבור מורכב (שאינו מחבר עצם). מום זה הוא שכיח ביותר. בחלק קטן מהמקרים הוא קשור בתסמונות גנטיות המחייבות בירור, אך ברוב המקרים הוא מקרי או גנטי (כלומר נע בין דורות במשפחה).
הטיפול בסינדקיטליה הוא בהפרדה כירורגית בין האצבעות. קיים ויכוח לגבי מועד ההפרדה הרצוי. בדרך כלל המנתח ימליץ על הפרדה בגיל צעיר יותר, כאשר הגדילה של אצבע אחת מושפעת לרעה (סטיה של האצבע, או שהאצבע לא מתיישרת) על ידי שכנתה המחוברת אליה.
ברוב המקרים הניתוח ידחה לאחרי גיל שנה וחצי, אז האצבעות מפותחות יותר והסיכוי לפגיעה עצבית קטן יותר. במקרים רבים קיים חסר עור לכיסוי של האצבעות שייצר המנתח, ולכן עליו להשתמש בשתל עור ממקום אחר בגוף.
אגודל הדק מולדת (congenital trigger thumb)
אחד ממצבי כף היד השכיחים ביותר, בו האגודל של התינוק נמצא במצב כיפוף ולא מתיישר עד הסוף. המצב אינו כואב ובדרך כלל מובחן על ידי ההורים בגילאי 6-3 חודשים, כאשר הילד מתחיל להשתמש בידיו יותר. בכ- 60 אחוזים מהמקרים, אגודל הדק מערב את שני האגודלים.
הסיבה לתופעה היא קשרית (Notta Node) שנמצאת על הגיד המכופף של האגודל ומפריע לתנועתו דרך המעטפת. אגודל הדק מצריך מעקב אצל מומחה כף יד ילדים, בחלק גדול מהמקרים הטיפול הוא בריפוי בעיסוק עם סדים לאגודל ומתיחות, אך במידה והמצב אינו משתפר לאחר מספר חודשים, מומלצת התערבות כירורגית, בה משוחרר מעטפת הגיד כדי לאפשר לגיד תנועתיות חופשיות.
פרטים ליצירת קשר:
מרפאת כף היד פועלת במרכז שניידר בימים שלישי ורביעי בין השעות 9:00 עד 12:00
השירות במרפאה ניתן באמצעות הפנייה מהרופא המטפל במרפאות הקהילה ובצירוף טופס התחייבות (טופס 17) או באמצעות הפנייה של הצוות הרפואי במרכז שניידר לרפואת ילדים.
זימון תור בטלפון: 03-9253210, ראשון עד חמישי, מ־8:00 עד 15:00, בערבי חג ובחול המועד - מ־8:00 עד 12:00 או באמצעות טופס מוקד זימון תורים.
ד"ר אסף כדר הוא מומחה לכירורגיית כף היד ביחידה לאורתופדיה, מרכז שניידר לרפואת ילדים