תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודלראשונה בעולם: נמצא טיפול למניעת הדבקת העובר בנגיף CMV בזמן ההריון
מחקר חדש שנערך בשיתוף פעולה של רופאי מרכז שניידר לרפואת ילדים והיחידה לרפואת אם עובר בניהולו של פרופ' ערן הדר במרכז הרפואי רבין, מקבוצת הכללית, בחן את יעילות התרופה ואלאציקלוביר למניעת הדבקת העובר בנגיף הCMV, לאחר זיהום ראשוני של האם בתקופת ההריון. למחקר גויסו 100 נשים שנדבקו בנגיף בתחילת הריונן והופנו למרפאת זיהומים בהריון המנוהלת על ידי פרופ' יעקב אמיר ופרופ' יוסף פרדו – מומחים בעלי שם בינלאומי בתחום. למחקר היו שותפים גם פרופ' ארנון ויזנישר, מנהל בית החולים לנשים בבילינסון, פרופ' אפי בילבסקי, פרופ' עירית קראוזה וד"ר אורית פלד. הנשים טופלו בתרופה ואלאציקלוביר או בפלצבו עד לביצוע בדיקת מי השפיר, המגלה אם העובר נדבק בנגיף. המחקר בוצע באופן סמוי. במחקר נמצא כי התרופה ואלאציקלוביר, הניתנת מוקדם ככל האפשר מרגע ההדבקה האמהית, מפחיתה את שיעור ההדבקה של העובר ב-71%. המחקר התקבל לפרסום בעיתון היוקרתי The Lancet. לאור תוצאות המחקר המובהקות והיכולת להציע טיפול מונע, יש מקום לשקול המלצה גורפת לביצוע סקר לנשים בהריון להמצאות הנגיף.
CMV הוא הזיהום המולד השכיח ביותר בבני אדם עם שכיחות של 1% מכלל הלידות. מרבית הזיהומים בעלי הפגיעה המשמעותית לעובר מתרחשים בעקבות זיהום אמהי ראשוני בהריון. לאחר זיהום כזה, 30-40% מהעוברים יידבקו בנגיף. הסיכון הגבוה ביותר לפגיעה בעובר הוא כאשר הזיהום האמהי מתרחש בטרימסטר הראשון או סביב הכניסה להריון. הזיהום בעובר עלול לגרום לפגיעה קשה, עם ביטוי רב מערכתי כגון: מיקרוצפליה, הסתיידות מוחית פרי-ונטריקולריות, עיכוב בגדילה תוך-רחמית, טחול וכבד מוגדלים, פטכיות, כוריורטיניטיס (דלקת של הרשתית) והפרעות המטולוגיות כמו אנמיה ותרומבוציטופניה. הפגיעה הקשה ביותר בעובר היא נזק עצבי-התפתחותי, שמתבטא בחרשות עצבית ופגיעה בראיה עד כדי עיוורון. פגיעה בשמיעה לא בהכרח תופיע בלידה אלא עלולה להופיע מאוחר יותר, בשנים הראשונות לחיים גם בתינוק ללא סימפטומים. במקרים של הדבקה ראשונית של האם במהלך ההריון, נהוג להמתין לבדיקת מי השפיר על מנת לבדוק האם העובר נדבק. במידה ויש הדבקה עוברית, מתבצע מעקב הריון בסיכון עם המלצה על הפסקת ההריון במידה ומופיעים ממצאים המעידים על מחלה סימפטומטית של העובר.
ד"ר קרן שחר-ניסן, רופאה בכירה במחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר, שיזמה את המחקר בעקבות חברתה אשר נדבקה בנגיף בשלב מוקדם בהריון: "ההמתנה בחיבוק ידיים לבדיקת מי השפיר ללא כל יכולת התערבות וטיפול נראתה לי בלתי נתפסת בעולם הרפואה של היום. עד כה, לא קיים טיפול שהוכח כיעיל במניעת הנגיף לאחר ההדבקה האמהית בהריון. המחקר יאפשר מתן טיפול מניעתי יעיל שיתרום להפחתה משמעותית של ההדבקה בעובר, מה שיפחית את הנזקים החמורים שהנגיף גורם, ובנוסף לכך את הצורך בהפסקות הריון בשל תחלואה עוברית בנגיף".
פרופ' ארנון ויזניצר מנהל בית החולים לנשים בבילינסון: "מדובר בפריצת דרך שיכולה לתת מענה למספר רב שלנשים שעד היום נאלצו לבצע הפסקת הריון".
פרופ' יוסף פרדו מבילינסון מומחה עולמי למחלות זיהומיות בהריון מציין כי המחקר הזה ישנה את ההתנהלות המורכבת שהיתה עד כה בנושא הדבקה של CMV ומונע פגיעה משמעותית, 71% ירידה בשיעור ההדבקה בהתפתחות העובר בהמשך הריון ולאחר הלידה.
כיום עדיין אין הנחיות לבדיקת סקר ל-CMV בתחילת הריון או טרם הכניסה להריון. זאת, משום שעד כה לא הייתה כל אפשרות למניעת הדבקת העובר בנגיף לאחר הדבקה אמהית. בזכות המחקר, שהדגים יעילות של טיפול מניעתי, ישנה אינדיקציה ברורה לסקר אוניברסלי - על מנת לאתר את ההדבקה האמהית כמה שיותר מוקדם, ולהתחיל את הטיפול בתרופה.
כותבים עלינו:
הגילוי שיפתור את אחת הבעיות המחקר הישראלי שיציל אלפי עוברים
הוא וירוס נפוץ מאוד, CMV שתסמיניו מזכירים שפעת. הוא הופך מסוכן כשנשים נדבקות בו לראשונה במהלך ההיריון: אם הנגיף מגיע לעובר הוא עלול ללקות בחירשות, עיוורון ופיגור. מחקר שנערך בבתי החולים בילינסון ושניידר גילה כי שימוש בתרופה ואלאציקלוביר, המיועדת לטיפול בהרפס, מקטין את סיכויי ההדבקה של העוברים ב־71%.
"ידיעות אחרונות"