חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

טיפול משפחתי בהפרעות אכילה

הפרעת האכילה אינה מושפעת רק מהדינמיקה המשפחתית אלא גם משפיעה עליה. הטיפול המשפחתי מהווה הזדמנות לשיחה פתוחה וכנה על הקונפליקטים והדינמיקה הקיימים מתחת לפני השטח היוצרים קשיים רגשיים
פורסם: 02.07.20 | עודכן: 31.08.21


הטיפול המשפחתי בכלליותו מבוסס על ההנחה כי קשיים של אחד מבני המשפחה, קשורים בדינמיקה המשפחתית ובו זמנית משפיעים באופן פרטני על כל אחד מבני המשפחה. סלבדור מינושין, שהיה אחד מאבות הטיפול המשפחתי, סבר, כי לא ניתן להבין את הסיבתיות של הפרעת אכילה, מבלי לקחת בחשבון את ההשפעות המודעות והלא מודעות של המערכת כולה – המשפחה, כלומר, התייחסות להפרעת אכילה כסימפטום שמשרת הגנה מנטלית עבור המשפחה כולה.

טיפול משפחתי בהפרעת אכילה (FBT) הוא גישה טיפולית המציעה נקודת מבט מערכתית על הפרעת האכילה, תוך התייחסות להפרעה כסימפטום משפחתי המיוצג על ידי אחד מבני המשפחה.

הטיפול המשפחתי בהפרעת אכילה מבוסס על מספר הנחות יסוד:

1. הדינמיקה המשפחתית תורמת להתפתחות הפרעת האכילה.

2. הפרעת האכילה משפיעה על המשפחה כולה.

3. המשפחה מהווה גורם תמיכה משמעותי בטיפול.

בהתאם להנחות יסוד אלו, הטיפול המשפחתי מתמקד במתן מקום ולגיטימציה לביטוי קונפליקטים וקשיים במערכת היחסים המשפחתית, ובהקניית מיומנויות תקשורת והתמודדות יעילות יותר במשפחה.

הפרעת האכילה אינה רק מושפעת מהדינמיקה המשפחתית אלא גם משפיעה עליה. הדאגה לשלומו הפיזי והנפשי של הנער הסובל מהפרעת אכילה, הצורך לעיתים בהשגחה צמודה והמאבקים והקשיים המתעוררים סביב נושא האכילה, מטלטלים את כל המערכת המשפחתית, מעכירים את האווירה וגוזלים זמן ואנרגיות נפשיות מההורים.

תהליך זה מביא לא פעם למעין תגובת שרשרת, בה ילדים אחרים במשפחה מפתחים סימפטום דומה או אחר, על מנת לזכות בתשומת לב ההורים או להביע את הרגשות עזים המתעוררים בתקופה קשה זו. ישנן גישות שונות גם בטיפול המשפחתי בהפרעות אכילה, אך בכולם ניצבים ההורים כסוכני השינוי המרכזיים בתהליך, כאשר בתחילה ההורים הם המפקחים על הרגלי האכילה של ילדם,   כשלפעמים המטפל אף מהווה חלק מהארוחה המשפחתית המשותפת הנערכת בתוך המרפאה.

הטיפול המשפחתי מהווה הזדמנות לדיון ישיר וכן בקונפליקטים והדינמיקות המתקיימים מתחת לפני השטח ויוצרים קשיים וסימפטומים רגשיים. הוא מאפשר לברר את הקונפליקטים הללו ובכך להפוך אותם להכרחיים פחות. הוא מטפל במיומנויות תקשורת במשפחה, מחזק אותן ומאפשר ארגון וחלוקת תפקידים ומשאבים של ההורים ושאר בני המשפחה, באופן טוב יותר.

במקביל, הטיפול המשפחתי מתמקד גם בתמיכה לנער הסובל מהפרעות האכילה, ונותן אפשרות של ביטוי רגשות ותחושות במעמד כל חברי המשפחה. הוא מאפשר שיפור בדפוסי התקשורת, ביטוי מילולי של הקשיים מהם סובל הנער, כל זה גורם לחיזוק התא המשפחתי ובניית דפוסי התנהגות בריאים יותר.

 


לפרטים נוספים:

ניתן ליצור קשר עם המרפאה להפרעות אכילה במרכז שניידר לרפואת ילדים
בין הימים א'-ה' בין השעות 08:00- 14:00 באמצעות טלפון: 03-9253582 או באמצעות דוא"ל:
כאן יש תמונה


עו"ס חוה כהן היא עובדת סוציאלית ומנהלת המרפאה לטיפול משפחתי

 

עבור לתוכן העמוד