חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

"אל תשאל למה הילדה שלי לא אוכלת, אלא מה אוכל את הילדה שלי?" - עולמה של נערה עם הפרעת אכילה

פורסם: 02.07.20 | עודכן: 31.08.21

הפרעות אכילה וחיי הנפש של הנערה קשורים זו בזה. לעיתים הפרעת האכילה הינה הידרדרות במורד: מעבר מדיאטה תמימה להפרעת אכילה. חשוב לדעת כי הפרעות האכילה יהוו לרוב חלק מנושאים רחבים יותר עמם הנערות מתמודדות בגיל ההתבגרות. לפיכך, הפרעת אכילה אינה רק הפרעת אכילה, ולכן טעות תהיה לנסות לשנות רק את התנהגות האכילה.


הורים ומטפלים צריכים להתייחס לבעיות שמתחת לפני השטח, המטרידות ופוגעות בנערות המתבגרות. עלינו לעזור לזהות את הבעיות שבאמת פוגעות בהן ולהתמודד איתן באופן ישיר.
ידוע כי הנערות הנוטות לפתח אנורקסיה, מציגות לאורך הילדות סימפטומים חרדתיים שונים ונטייה להתנהגות וחשיבה לא גמישה וקונקרטית. הנערות נוטות מגיל צעיר להיות מודאגות, חוששות משינויים או מעברים, מראות פחד קיצוני מטעויות, פרפקציוניזם, מאופיינות בהימנעות רגשית, ערך עצמי נמוך, נטייה להתייחסות לפרטים, קושי באבחנה בין טפל ועיקר ונטייה לכפייתיות -  נוטות להגדיר דברים דרך חוקים ברורים ונוקשים ובהתאם חוות קושי סביב שינויים.


במהלך ההתבגרות,  נערות אלו חשות מוצפות ומאוימות. עולמן מורכב והן חשות שהעולם החיצוני והחיים מורכבים, לא מוגדרים, גמישים מדי ומעבר ליכולתן. במקביל, גופן משתנה והשינוי עבורן מאיים ולא רצוי. עם חוויה כזו, הן פונות לתכונות החזקות שלהן: לקומפולסיביות וליכולת שלהן לשליטה ול"משטור" עצמי. 


כדרך להכניס סדר בחיים, לחוש שליטה, לחוש יעילות, ולחוש פחות רגשות (עם אובדן המשקל מתקיים צמצום רגשי) - הפרעת האכילה היא מעין טיפול עצמי.
אנשים הנמצאים במצב מצוקה, מנסים פעמים רבות לטפל בעצמם בדרכים שונות. הם עשויים לפנות לאלכוהול או סמים כדי להקהות את תחושותיהם ולהפחית תחושות חוסר אונים או בדידות, כמעין סוג של טיפול הרגעתי. דיאטה אובססיבית יכולה לשמש גם כטיפול עצמי. הדיאטה הינה דרך להשיג שליטה על החיים הנחווים כבלתי ניתנים לניהול, להרגיע פחדים, דיכאון וחרדות. זו דרך להקל על הקונפליקטים של גיל ההתבגרות ולהשגת תחושת הצלחה, מסוגלות והישג, באמצעות הדיאטה. 

 

 



לכן לעיתים קרובות תלווה הפרעת האכילה במאפיינים רגשיים נוספים:

  • מאפיינים דכאוניים:
    חווית חוסר מותאמות, ערך עצמי נמוך, כעס ובדידות.

  • מאפיינים חרדתיים:
    תלות חזקה, צורך במושלמות (פרפקציוניזם).

  • עיוותים קוגניטיביים:
    תפיסת גוף ותפיסת כמות.

בשיחות עם הנערה, יש להכיר בקושי שהיא חווה אל מול הגוף המשתנה. יש להתייחס לחוויה הרגשית של הנערה ולהימנע מהתייחסות למראה ולעלייה במשקל המושגת עם הטיפול.
חשוב לדעת כי הטיפול בהפרעת האכילה הינו ארוך טווח וכולל החזקה, הכלה והכרה מיוחדת בנקודות משבר אפשריות כגון: הכניסה למרפאה, קבלת האבחנה, קבלת תפריט והשגחה, קבלת משקל יעד, התקרבות למשקל היעד ולבסוף שמירה על משקל היעד לאורך זמן וסיום הטיפול.


לפרטים נוספים:

ניתן ליצור קשר עם המרפאה להפרעות אכילה במרכז שניידר
בין הימים א'-ה' בין השעות 8:00 – 14:00, באמצעות טלפון: 03-9253582 או באמצעות דוא"ל:

כאן יש תמונה



ד"ר אורית קריספין היא מנהלת המרפאה להפרעות אכילה ו מנהלת המערך הפסיכולוגי , מרכז שניידר לרפואת ילדים

 

עבור לתוכן העמוד