חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

הסכנה: פזילה בעקבות שימוש בסמארטפון

נערה בת 13 שהשתמשה בסמארטפון למעלה מ-5 שעות ביום במהלך החופש הגדול, אובחנה כסובלת מפזילה
פורסם: 23.09.19 | עודכן: 23.09.19

נערה בת 13 הגיעה לאחרונה ליחידת העיניים במרכז שניידר לרפואת ילדים כשהיא סובלת מפזילת איזוטרופיה חריפה שמשמעותה פניה פנימה של אחת העיניים. הפזילה הופיעה בפתאומיות במהלך הקיץ לאחר שעות רבות של שימוש בטלפון הנייד, לעתים קרובות ברציפות וללא מתן מנוחה מספקת לעיניים.

 

בהגיעה לבית החולים, עברה בדיקות עיניים ונוירולוגית מקיפות כולל הדמיה מוחית על מנת לשלול גורם נוירולוגי להופעת הפזילה החדשה. כל הבדיקות שבוצעו נמצאו תקינות ולכן הופעת הפזילה יוחסה לשימוש הרב בטלפון הנייד.

 

זוהי תופעת לוואי נדירה יחסית של שימוש בטלפונים ניידים אך בשנים האחרונות מתרבים הדיווחים על הקשר בין צפיה ממושכת במסכים, לרוב טלפון נייד והופעת פזילה הגורמת  לרוב לראיה כפולה ומהווה מגבלה תפקודית וקוסמטית משמעותית עם קשיים ביצירת קשר עין. המנגנון המשוער הוא שבירה במנגנון המזיגה במח שאחראי על הראיה הדו-עיינית והתיאום בין שתי העיניים, וקשור גם בכיווץ ממושך של השריר הישר הפנימי שאחראי על תזוזת העין בכיוון האף כחלק מהמנגנון הפזיולוגי של ראיה לקרוב.

 

לדברי ד״ר גד דותן, מנהל יחידת עיניים במרכז שניידר: "מדובר במקרה מצער הממחיש את הסכנה בשימוש אינטנסיבי בסמארטפון. במקרה זה, הפסקת השימוש בטלפון הנייד לא הביאה להיעלמות הפזילה והנערה תזדקק, ככל הנראה, לניתוח לתיקון הפזילה. על מנת להפחית את הסכנה להתפתחות פזילה, יש להמעיט בשימוש בטלפון הנייד, ולאפשר מנוחה תכופה לעיניים".

 


מהן הסכנות הקיימות בחשיפה ממושכת למסכים?


משחקי הוידאו, הרשתות החברתיות, הסרטים והסרטונים, כולם שואבים את ילדינו לתוך עולם של מסכים שקשה להוציא אותם ממנו. החשיפה הממושכת למסכים שמאפיינת את הדור הזה גורמת לבעיות עיניים וסכנות שלא ידענו על קיומן.

 

השימוש במסכים הינה תופעה הולכת וגוברת בחיינו. שימוש בטלפונים ניידים, טאבלטים, משחקי מחשב ומחשבים מהווה חלק ניכר משגרת יומם של ילדינו, שמתקשים לעתים קרובות להתנתק מהמסך.


קיימים דיווחים על הקשר בין העדר חשיפה מספקת לאור יום וצפייה מרובה במסך קרוב שגורמים לעלייה ניכרת בשכיחות של קוצר ראיה. מחקרים הראו כבר בשנת 2000 ששכיחות קוצר הראיה הייתה כ-15% מאוכלוסיית העולם ובשנת 2020 אנחנו מתקרבים ל50%. זה נתון מדאיג ביותר שמצביע על שינוי דרמטי בהרגלי הצפייה של הדורות הצעירים.


החשיפה למסכים גוררת השפעות בריאותיות על העיניים לטווח הקצר והארוך. ככל שהמסך קטן, מוחזק במרחק קרוב יותר לעיניים, לזמן ממושך יותר, ההשפעות הללו גדלות ומזיקות יותר לעיניים. כאשר אנו מסתכלים במסך תוך כדי ריכוז, למשל בעת משחק, ישנה הפחתה בתדירות המצמוץ. המצמוץ הינו מנגנון הגנה של העיניים שנועד לפזר את דוק הדמעות על פני העין החיצונית. הפחתה בקצב המצמוץ גורמת להתפתחות עין יבשה המתבטאת באודם, אי נוחות ותחושת חול בעיניים. בעת הסתכלות לרוב קיימת תגובה פיזיולוגית הכוללת כיווץ של האישון, עדשת העין והשריר הישר הפנימי. ללא מנוחה מתאימה השרירים הללו עלולים להישאר במצב מכווץ זמן רב וכתוצאה מכך יכולה להיות הפרעה בראיה לרחוק, שלרוב חולפת לאחר מנוחה. הכיווץ הממושך גורם גם לתחושת עייפות בעיניים ולעתים לכאב באיזור המצח. בנוסף, האור הלבן שנפלט מהמסמכים יכול לגרום להפרעות שינה.


השפעות ארוכות טווח על העיניים כוללות התפתחות קוצר ראיה ולעתים הופעת פזילה. בעשורים האחרונים קיימת עלייה ניכרת בשכיחות קוצר ראיה באוכלוסייה. ההסבר לתופעה זו מיוחס לשינוי בהרגלי החיים של ילדים שמבלים זמן רב יותר בצפיה במסך בתוך הבית ללא חשיפה מספקת לאור יום. הופעה של פזילה חדשה היא תופעת לוואי מטרידה במיוחד של שימוש במסכים, שקורית לרוב לאחר שימוש רציף של מספר שעות ביום לאורך זמן. ההסבר לתופעה אינו לגמרי ברור אך מיוחס לשבירה במנגנון המזיגה שאחראי על התיאום בין שתי העיניים. חלק מהפזילות המיוחסות למסכים חולפות לאחר הפסקת השימוש ומתן מנוחה לעיניים, אולם חלקן אינו משתפר ועלולות אף להוביל לניתוח.


ברור לכולנו שהמסכים הולכים להוות חלק גדול מחיינו וחיי ילדינו, אולם, כדי להימנע מההשפעות המזיקות הללו על בריאות העיניים מומלץ להגביל את השימוש במסכים, לבצע פעילויות מחוץ לבית בשעות היום ולאפשר מנוחה לעיניים.


אחד הכללים המומלצים הוא לפי עיקרון 20-20-20: כל 20 דקות לאפשר מנוחה של העיניים למשך של 20 שניות תוך הסתכלות למרחק של 20  מטר. דוגמא אישית של ההורים הינה חיונית להצלחת קיום המגבלות הללו.


כותבים עלינו


  סיבת הפזילה: הסלולרי
23/09/2019
נערה בת 13 הגיעה למרכז שניידר כשהיא סובלת מפזילה שהופיעה אצלה לפתע במהלך הקיץ. בדיקות מקיפות שללו אפשרות לבעיה נוירולוגית ואז סיפרה הילדה שהשתמשה בטלפון הסלולרי לאורך שעות ארוכות, ללא הפסקה, כל החופש. כדי לתקן את המצב היא תצטרך לעבור ניתוח בשתי העיניים.
"ידיעות אחרונות" 
 

 

עבור לתוכן העמוד