תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודגידול ממאיר בכבד סיכן את חייו של פיראס בן השנתיים
הפעוט פיראס בן השנתיים מרהט, אובחן לאחרונה עם גידול ממאיר ומסכן חיים, הממוקם על רוב הכבד שלו. מומחי מרכז שניידר לרפואת ילדים התכוננו למלחמה על חייו של הפעוט ונערכו לביצוע ניתוח מורכב בו יסירו חלק מהכבד עליו נמצא הגידול. מכיוון שלא ניתן היה לדעת מראש אם החלק הנותר של הכבד יתפקד, נערכו צוות הרופאים והמשפחה במקביל לביצוע ניתוח השתלת אונת כבד בתרומה מהאם. אמו של פיראס נבדקה וביצעה הערכה לקראת ניתוח השתלת אונת כבד בתרומה ממנה, במידת הצורך.
בתחילה, הוכנס הפעוט הקטן לחדר הניתוח ובהליך כירורגי עדין ומורכב, הסירו מומחי מרכז שניידר את החלק בכבד עליו התמקם הגידול. בתום הניתוח הועבר ליחידה לטיפול נמרץ ושם ביקשו הרופאים לבחון האם הכבד החלקי מסוגל לתפקד בצורה טובה גם באופן זה. במשך מספר ימים, בוצעו אחריו מעקב צמוד וניטור זרימות הדם בכבד. לאחר שכל המדדים הראו כי הכבד החלקי אינו עובד כמצופה, נערכו המומחים לביצוע ניתוח השתלת אונת כבד, בתרומה מאמו.
פיראס ואמו נכנסו כל אחד בנפרד לחדר ניתוח אחר, בחדר אחד הוציאו המומחים בניתוח כירורגי אונת כבד מהאם, העבירו אותה לחדר הניתוח הסמוך ושם הושתלה אונת הכבד בגופו הקטן של פיראס. לאחר הניתוח, התאושש הפעוט ביחידה לטיפול נמרץ, משם הועבר למחלקת ילדים ג' במרכז שניידר ובהמשך שוחרר לביתו.
את השתלות הכבד בילדים מובילים ד"ר מיכאל גורביץ' וד"ר סיגל אייזנר, רופאים בכירים במערך ההשתלות במרכז שניידר. בכדי לאפשר ביצוע ניתוחי השתלות כבד בילדים, ניתוחים המוגדרים כמורכבים ממילא והינם מורכבים עוד יותר כשמדובר בילדים קטנים, נדרשת היערכות מיוחדת של הצוותים הרב-תחומיים בבית החולים, בתוכם: כירורגים מומחים בהשתלות איברים בילדים, צוות יחידת האולטראסאונד, רופאי גסטרואנטרולוגיה, רופאי נפרולוגיה, מתאמות מושתלים, עובדים סוציאלים, דיאטניות, צוותי דיאליזה, מרדימים ואחיות חדר ניתוח, רופאי ואחיות טיפול נמרץ, צוות מחלקת ילדים ג' המומחה בטיפול בילדים מושתלים ועוד, כולם מומחים ומנוסים בתחום השתלות איברים בילדים.
לדברי ד"ר מיכאל גורביץ, אחראי תחום השתלות כבד בילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים: "פיראס הקטן הגיע אלינו עם גידול ממאיר על הכבד שלו, המסכן את חייו. לנו בשניידר יש את הכלים והידע לבצע הליך כירורגי של כריתת החלק בו ממוקם הגידול, אך לצערנו הכבד החלקי לא תפקד כפי שציפינו. כיוון שנערכנו לתרחיש זה מראש, אמו של הילד היתה מוכנה לתרומה ויכולנו לבצע ניתוח השתלת אונת כבד במהרה ולהציל את חייו".
מרכז שניידר לרפואת ילדים הינו בית החולים המבצע את מרביתם המוחלט של ניתוחי השתלות האיברים בילדים בישראל ומבתי החולים הבודדים לילדים בעולם אשר ערוך לבצע מספר ניתוחי השתלות איברים במקביל. מאז הקמתו בוצעו למעלה מ- 600 השתלות לב, ריאה, כבד וכליות בתינוקות, ילדים ובני נוער, באחוזי הצלחה הדומים למרכזים הרפואיים הטובים בעולם.