חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

סחרחורות בילדים

ילדים הסובלים מסחרחורות ובעיות במערכת שיווי המשקל עלולים להתקשות בביצוע פעולות מוטוריות פשוטות יחסית. במרכז שניידר פועלת מרפאה רב תחומית ייעודית וראשונה מסוגה בארץ המעניקה מענה מקיף לבעיה זו
פורסם: 07.02.18 | עודכן: 10.08.23


סחרחורת היא אחת התלונות השכיחות ביותר הקיימות בקרב מבוגרים וילדים. סחרחורת יכולה להופיע מסיבות שונות ומגוונות, החל מעליית חום והתייבשות ועד לבעיות במערכת העצבים המרכזית או באוזן הפנימית. לכן, כשאנו נתקלים בילד עם תלונה של סחרחורת, ראשית עלינו לנסות להבין באיזה סוג של סחרחורת מדובר. האם מדובר בסחרחורת "אמיתית", הנקראת גם ורטיגו, שבה המטופל יתלונן על תחושה של תנועה שלו או של הסביבה ומקורה לרוב בבעיה באוזן הפנימית, או שמדובר יותר בתחושה של חולשה כללית או תחושה של עילפון, שמקורן בדרך כלל בבעיות וסקולריות, לבביות, ומטבוליות. האוזן שלנו, האחראית על השמיעה, אחראית גם על מערכת שיווי המשקל והיציבות שלנו, ולכן כל פגיעה בה תביא לתחושת סחרחורת, חוסר יציבות ואפילו לנפילות חוזרות. לדוגמה: נוזלים באוזניים (SOM), מצב שכיח מאוד בילדים, יכול להיות מלווה בחוסר שיווי משקל, בהליכה לא יציבה ואף בנפילות.

 

בעיות מבניות מולדות של האוזן הפנימית (מלפורמציות) מתאפיינות בחירשות וגם בבעיות שיווי משקל, סחרחורות וחוסר יציבות. זיהומים באוזן התיכונה או הפנימית וכן דלקת בקרומי המוח עלולים לגרום לבעיות וסטיבולריות חמורות. מצבים שכיחים נוספים, כגון ,benign paroxysmal vertigo of childhood, מאופיינים גם הם בהתקפי סחרחורת.

  

למה "מזניחים" את הסחרחורת?

בעוד אנו משקיעים רבות באיתור מוקדם של בעיות השמיעה בילדים ובטיפול בהן, מתוך הבנה שהגיל הינו הגורם הקריטי ביותר לתוצאה השיקומית, הרי שנושא הסחרחורת ושיווי המשקל נותר "מוזנח", וזאת משלוש סיבות מרכזיות:

  1. חוסר מודעות, הן בקרב הרופאים, שאינם "מחפשים" בעיות אלה, והן בקרב ההורים שאינם מודעים לנושא.
  2. תלונה לא ברורה, מכיוון שילדים בשל גילם הצעיר מתקשים לבטא במילים תלונות מופשטות כגון חוסר שיווי משקל, חוסר יציבות או סחרחורת סיבובית, למרות שיש לבעיות אלה השלכות רבות על חייהם היומיומיים.
  3. רב תחומיות, שכן בעיות שיווי משקל וסחרחורת הן בעיות הקשורות לא רק לאף אוזן גרון אלא גם לנוירולוגיה, אונקולוגיה, התפתחות הילד ועוד, ולמרכזים רפואיים רבים אין את המשאבים הנחוצים לתת לכך מענה כולל ומתאים.

 

שיווי משקל והתפתחות ילדים

ילדים עם בעיות במערכת שיווי המשקל יתקשו לעתים בביצוע פעולות מוטוריות פשוטות יחסית בהתאם לגילם: הם יאחרו ללמוד ללכת ויתקשו ללמוד לרכוב על אופניים, לטפס על מתקנים בגן שעשועים ולהשתתף בפעילויות ספורטיביות ובמשחקי כדור. לרוב, הם גם יזכו ללעג על היותם "מגושמים". ילדים כאלה עלולים לפתח בהמשך הפרעות חרדה והסתגרות. על רקע זה, מרכזים גדולים בעולם החלו להקים מרפאות רב תחומיות ייעודיות לילדים עם בעיות וסחרחורת ושיווי משקל. כמו כן, המחקר בתחום זה תופס תאוצה בספרות העולמית, שכן ניתן כיום, באמצעות מכשור מתאים, להעריך את תפקוד המערכת הווסטיבולרית, לאבחן ביתר קלות בעיות שיווי משקל וסחרחורת וכן להציע טיפול שיקומי.

 

המרכז המוביל בארץ – בשניידר

מרפאה ייעודית וראשונה מסוגה בארץ, פועלת במרכז שניידר לרפואת ילדים, לאבחון וטיפול בילדים עם בעיות של סחרחורת וחוסר שווי משקל. המרפאה הינה רב תחומית, המורכבת מצוות רפואי, סיעודי ופרא-רפואי במקצועות אף אוזן גרון, נוירולוגיה, פיזיותרפיה והשירות הסוציאלי. המעטפת הרב מקצועית של מרכז שניידר, מאפשרת לצוות המרפאה להציע מענה מקיף לבעיה זו, לאבחון מדויק שלה ולמתן טיפול הנכון והיעיל ביותר.

 


ד"ר מירב סוקולוב לסמנוביץ, רופאה בכירה ב
יחידת אף אוזן גרון במרכז שניידר לרפואת ילדים

עבור לתוכן העמוד