חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

פזילה בילדים

מדוע מופיעה פזילה? מהן הסכנות של פזילה ומדוע צריך לטפל? מהו הטיפול? מהי מטרת הניתוח? כיצד הוא מבוצע ומהם סיכויי ההצלחה בניתוח? כל התשובות לכל השאלות
פורסם: 15.03.17 | עודכן: 05.06.19

מהי פזילה?
פזילה הינו מצב שבו קיימת סטייה של ציר הראיה בכל אחת מהעיניים, כך שכל עין מביטה לכיוון אחר.

הפזילות נחלקות בהתאם לפרמטרים שונים:

  1. הכיוון – האם הסטיה של העין היא במישור האופקי או האנכי. פזילה אופקית יכולה להיות בכיוון האף (איזוטרופיה) או בכיוון האוזן (אקזוטרופיה) ופזילה אנכית יכולה להיות בכיוון מעלה (היפרטרופיה) או בכיוון מטה (היפוטרופיה).

  2. ההופעה – פזילה יכולה להיות קבועה ולהופיע כל שעות היממה, סמויה ואז היא על ידי מנגנוני המזיגה של המח או להופיע לסירוגין, בחלק משעות היום, במיוחד במצבים של עייפות, מחלה, וחוסר תשומת לב.

  3. העין – הופעה של פזילה תמיד באותה עין מעידה על העדפה ברורה של העין השניה ומעידה לרוב על עין עצלה. לעומת זאת פזילה המתחלפת בין העיניים, מראה על ראיה שווה בין העיניים והיא עדיפה.

  4. זווית הפזילה – במרבית המקרים של פזילה שמתחילה בילדות זווית הפזילה היא שווה במבט ישר לפנים, ובמבט לשני הצדדים. לעומת זאת פזילה שמשתנה בכיווני מבט שונים יכולה להעיד על חולשת שריר מסויימת ורקע נוירולוגי לפזילה.

  5. סוג – פזילה הקשורה בהפרעת תשבורת של העין, לרוב רוחק ראיה נקראת פזילה רפרקטיבית והטיפול הוא תיקון אופטי (משקפיים). פזילה שאינה קשורה בהפרעת תשבורת, הינה פזילה לא רפרקטיבית.

מדוע מופיעה פזילה?
לא תמיד ניתן לזהות את הגורם להופעת פזילה אולם קיימים מספר גורמי סיכון כגון, פגות, היסטוריה של פזילה ועין עצלה במשפחה.

 

מהן הסכנות של פזילה ומדוע צריך לטפל?
הופעה של פזילה בגיל הילדות עלולה להביא להתפתחות של עין עצלה וירידה בראיה בעין הפוזלת, פגיעה בתפקוד הדו-עייני וראיית העומק, שינוי בשדה הראיה, הפרעה קוסמטית וקושי ביצירת קשר עין. פזילה המופיעה בגיל מאוחר יותר גורמת לראיה כפולה ומקשה מאוד על התפקוד.


מהו הטיפול?
פזילה לרוב לא חולפת מעצמה ונדרשת התערבות. לרוב מתחילים בטיפולים שמרניים הכוללים תיקון רפרקטיבי (משקפיים) במידה ונדרש, סגירות של אחת העיניים או שתיהן לסירוגין, תרגילים אורטופטים ומעקב סדיר אחר התפתחות עין עצלה. במקרים שבהם הטיפול השמרני אינו מספיק כדי לשפר את הפזילה נדרשת התערבות ניתוחית המבוצעת ע״י רופא עיניים ילדים המומחה בניתוחי פזילה.

מהי מטרת הניתוח?
מטרת הניתוח הינה להביא ליישור של ציר הראיה בשתי העיניים ובכך להביא לראיה דו-עיינית, ראיית עומק, שיפור אסתטי, מניעת עין עצלה, וביטול ראיה כפולה.

כיצד מבוצע הניתוח?
ניתוח פזילה מבוצע במסגרת אשפוז יום, בהרדמה כללית. לאחר ביצוע הניתוח והתאוששות של מספר שעות, הילד המנותח צפוי לשוב לביתו. הניתוח מבוצע על השרירים החוץ עיניים, אשר אחראים על הנעת העיניים. שרירים אלה אחוזים בלובן העין והגישה אליהם היא דרך לחמית העין ואינה כרוכה בחתך בעור העפעף. הניתוח יכול להיות מבוצע של שריר אחד או יותר בכל עין ולעתים מנותחות שתי העיניים בו זמנית. הניתוח מבוצע בהתאם למדידות מוקדמות של זווית הפזילה הנעשות במרפאה ולאחר שזווית הפזילה נמצאה יציבה בבדיקות עוקבות.
הניתוחים השכיחים כוללים החלשה של השריר המושגת בהזזתו למיקום אחורי יותר על פני לובן העין וחיזוק של שריר המושג על ידי קיצור השריר וחיבורו מחדש למקום האחיזה המקורי.

מהם סיכויי ההצלחה בניתוח?
אצל כ- 80 אחוזים מהמנותחים מושגת תוצאה של יישור העיניים לאחר ניתוח אחד, אולם אצל היתר נדרש ניתוח פזילה נוסף, בין אם בשל שארית פזילה בכיוון הפזילה המקורי או הופעה של פזילה בכיוון הפוך.

מהם הסיכונים בניתוח?
ניתוח פזילה נחשב לניתוח בטוח ושיעור הסיבוכים בו הוא נמוך אולם חלק מסיבוכים אלה עלולים להיות קשים, ולסכן את הראיה והעין. הופעה של זיהום חיידקי תוך עייני מתוארת אצל כ-1:3000 מנותחים. במצב זה נדרשת הזרקה של אנטיביוטיקה לחלל העין ולעתים ניקוי של זגוגית העין. פציעה של דופן העין וניקוב לובן העין מתואר בעד 3 אחוזים מהמקרים. הסכנות הן להיפרדות של הרשתית וחדירת זיהום לגלגל העין. במקרה זה מבוצעת הקפאה של דופן העין מעל איזור הפציעה ומעקב צמוד אחר התפחות סימני זיהום תוך-עייני. מבחינת השרירים יכול להיות מצב של אובדן השריר בזמן הניתוח (נדיר ביותר) או החלקה שלו לאחור בתוך המעטפות שלו שקורית מאוחר יותר ואשר יגרמו להופעת פזילה בכיוון הפוך. לאחר ניתוח פזילה נדרשת לרוב תקופת הסתגלות של העיניים והמח למצב החדש, שאורכת מספר שבועות. בתקופת הביניים של הסתגלות זאת אפשרי שתהיה ראיה כפולה, שלרוב חולפת עם הזמן.

מה צפוי ביום הניתוח?
ניתוחי פזילה מבוצעים במערך חדרי הניתוח של מרכז שניידר, הממוקמים בקומה הרביעית.
לפני הניתוח נדרש צום מלא מאוכל ונוזלים של 6 שעות.
לאחר קליטה של הילד המנותח במזכירות חדר הניתוח וקבלת התחייבות מתאימה לניתוח מקופת החולים של הילד המנותח, הוא מועבר לבדיקת אחות ורופא מרדים. הרופא המנתח יוודא את העין המנותחת ויבצע סימון של העין או שתיהן וכן יוודא כי קיימת הסכמה לביצוע הניתוח.
במקרה בו הורי הילד נשואים, מספיקה הסכמה של אחד ההורים לניתוח, אך במקרה בו הורי הילד גרושים, נדרשת הסכמה של שניהם לניתוח.
לאחר ביצוע הניתוח, הילד המנותח מועבר לחדר התאוששות, וכעבור מספר שעות של השגחה רפואית הוא צפוי להשתחרר לביתו.

לאחר הניתוח
ביקורת ראשונה מבוצעת בימים הראשונים שלאחר הניתוח. בביקורת זו מתבצעת הערכה ראשונית של הניתוח, אולם תוצאה סופית נבחנת רק לאחר מספר שבועות כאשר רקמות העין החלימו במלואן.

מהן ההנחיות בבית?

  • יש להקפיד לשים טיפות עיניים בהתאם להנחיות הרופא המנתח, שמטרתן למנוע זיהום ולשפר את החלמת העין המנותחת.

  • ביומיים הראשונים שלאחר הניתוח, יש להמנע מהרטבת העין וחדירת סבון ושמפו לעין.

  • יש להקפיד על ניקוי העין באמצעות גזה יבשה ובמידה וקיימות הפרשות על העפעפיים ניתן להרטיב את הגזה במים שהורתחו קודם לכן.

  • במידה וקיימים כאבים ניתן לקחת משככי כאבים.

  • יש להימנע משחיה בבריכה או בים ופעילות ספורטיבית במשך מספר שבועות לאחר הניתוח. 

  • לאחר הניתוח מצב העין צפוי להשתפר בהדרגה בכל מקרה של שינוי לרעה במצב כגון עליית חום מעל 38 מעלות, החמרה בכאבים, הופעת הפרשות מוגלתיות או נפיחות של העין, קיים חשש להופעת זיהום ויש לפנות באופן מיידי לבדיקת רופא עיניים בבית החולים.

 

 

ד"ר גד דותן הוא מנהל היחידה לרפואת עיניים במרכז שניידר לרפואת ילדים



קישורים נלווים:

מהלך התאוששות והוראות טיפול לאחר ניתוח תיקון פזילה בהרדמה כללית
מה צפוי בשלב ההתעוררות? כיצד יש לנהוג בבית במהלך 24 שעות שלאחר הניתוח? מתי יש לפנות לחדר המיון? כל התשובות לכל השאלות

עבור לתוכן העמוד