חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

איך מכינים את הילד לניתוח לב פתוח

הילדים, לפי גילם ויכולתם, שותפים להכנה לקראת הניתוח. ההכנה לניתוח תיעשה על ידי המורה הטיפולית והצוות של המרכז החינוכי באמצעות משחק והדמיה, אמנויות והפעלות שונות

פורסם: 04.12.14 | עודכן: 01.08.18


ניתוח לב צפוי או פתאומי של ילד מעורר חרדה אצל הילד ומשפחתו, יוצר מצב של אי ודאות, אובדן שליטה ובעצם מציב איום על השלמות הפיסית של הילד וזהותו העצמית. חרדה עשויה להיות קשורה לחומרת המחלה, לידע חלקי או מסולף על המחלה ועל הריפוי, לדינמיקה משפחתית ולגורמים תרבותיים.

מרכז שניידר מפעיל תוכנית הכנה והדרכה לפני ניתוח כדי להפחית חרדה ולהפוך את ה"לא נודע" למשהו מוכר ומסייע, וכדי לתת כלים להתמודדות בריאה עם המצב החדש. בדרך כלל ההכנה מתבצעת יום או יומיים לפני הניתוח על ידי איש צוות מהמרכז החינוכי ביחידה. ההדרכה היא פרטנית ובהתאם לגילו של הילד, רמת הבנתו והמקום הרגשי בו הוא נמצא. ההדרכה לוקחת בחשבון הבדלים תרבותיים והיא מותאמת לילדים בגילאים שונים ומהמגזרים השונים. תוכנית ההדרכה שמה דגש על נוכחות ההורים ותפקידם התומך במהלך האשפוז.

ההדרכה משלבת כלים תוך כדי משחק, אמנות והומור והיא נעשית באמצעות שיחה, הדגמה וסימולציה עם בובה מותאמת, הממחישה את כל שלבי האשפוז והניתוח, תוך שימוש במכשור רפואי אמיתי שהילד ייחשף אליו במהלך האשפוז והניתוח.

ההדרכה הופכת את חווית האשפוז להתנסות מעצימה תוך התבוננות על המצב החדש מנקודת מבט חיובית, ובשימוש בסוגסטיות ומנטרות חיוביות, המעצימות את כוחותיו של הילד ואת ההיבט הבריא שבו. ההדרכה גם מסייעת באיתור חשיבה מסולפת אצל הילד לגבי הליכים רפואיים ותיקונה, והיא נוטעת בילד תחושה של שליטה על ידי היותו פעיל בהכנה ושיתופו (כשניתן) בחלק מההכרעות הקשורות בטיפול.

יתרונות ההדרכה

מגבירה שיתוף פעולה של הילד עם הצוות הרפואי
מונעת התנהגויות לא רצויות אצל הילד בהווה ובעתיד
מסייעת לחזרה מהירה של הילד לסביבתו הטבעית

חמישה טיפים להכנת הילד לניתוח
1. ספקו לילד מידע נכון, אמיתי, פשוט בהתאם לגילו ויכולת הקליטה שלו.
2. ספרו לילד כי הולכים לבית חולים מיוחד לילדים, היכן הוא נמצא ואל תאמרו כי אתם הולכים למקום אחר.
3. ציינו כי יהיה עליו לשכב במיטה עד שמצבו ישתפר.
4. אל תטעו בו אשליות - אין לומר שבבית חולים יהיה כיף.
5. ציינו כי ביום הניתוח לא יקבל אוכל ושתיה במשך מספר שעות. כשמצבו יאפשר זאת יוכל לאכול ולשתות מחדש.

תנו את המידע במנות קטנות
מחשש להתעוררות חרדות מוגזמות, אין להתחיל את ההכנה זמן רב לפני האשפוז.  עם זאת, יש לתת לילד זמן מספיק לעכל את הנאמר לו וזמן לשאול שאלות.
מתבגרים זקוקים להכנה מוקדמת יותר - כמספר שבועות לפני הניתוח.

תשמרו על קור רוח
חשוב מאוד שלא תראו לילד שלכם את דאגתכם וחרדתכם. הוא קורא אתכם והחרדה שלכם תעבור אליו אפילו מבלי שתרגישו בכך

תנו לו להרגיש שהוא לא לבד
הדגישו שתהיו איתו במהלך כל האשפוז. ציינו כי תשהו בבית חולים עד שיחלים ואפשרו לו לחשוב אילו דברים שאוהב ירצה להביא איתו. ציינו בפניו כי הבעיה ממנה הוא סובל קיימת גם אצל ילדים אחרים, שהוא נולד כך ואינו אשם במצבו. ספרו לו שבבית החולים יפגוש ילדים נוספים שהגיעו לניתוח או כבר נותחו. שתפו את שאר הילדים בבית בהדרכה, מכיוון שהניתוח והאשפוז עשויים להשפיע גם עליהם. ספרו לילד כי צפויה לו "שינה מיוחדת" בזמן הניתוח וכשיתעורר אתם תהיו לידו, יחד עם צוות אחיות ורופאים.

רים עבד אלחי היא מנהלת הסיעוד ביחידה לניתוחי לב וטיפול נמרץ לב במרכז שניידר
יוליה גנדלר היא אחות ביחידה לניתוחי לב וטיפול נמרץ לב
גלית והב אריאל היא מורה לחינוך מיוחד ויועצת במרכז החינוכי במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד