תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודבניין הזכוכית של מרכז שניידר: קפיצת מדרגה לעתיד
כאשר מרכז שניידר נחנך ב־1991, החידוש היה עצום בכל היבט: בית חולים ראשון לילדים מאלף ועד תו – בתכנון, במבנה ובעיצוב, עם סטנדרטים חדשים בגישה הרפואית - טיפולית, באיכות השירות, במחקר הפדיאטרי – ועם חזון של גישור בין פערים ולבבות באמצעות טיפול שוויוני בכל ילד. מרכז שניידר הציב מחדש את הרף, שינה את פני רפואת הילדים בישראל והפך עד מהרה לאחד המובילים בתחומו בעולם.
בד בבד עלה הביקוש לשירותי בית החולים, אך בשל מגבלות התשתית הקיימות, לא אפשרו לבצע קפיצת דרך אמיתית מבחינת הפיתוח וההתרחבות הנדרשים. במסגרת התוכנית האסטרטגית של בית החולים הוחלט להקים מבנה נוסף, שיעניק למרכז שניידר את האוויר הדרוש ויאפשר לו לעשות את עליית המדרגה הנוספת, את ה"מעל ומעבר", תוך חיזוק איכויותיו הידועות כבית החולים האחד והיחיד מסוגו לילדים בישראל.
מגדל אשפוז בן שבע קומות
בניין הזכוכית הוא מבנה אשפוז בן שבע קומות, שיוקם בסמוך לבניין האבן הנוכחי, על שטח כולל של 36,000 מ"ר, כאשר כ־30,000 מ"ר ממנו הוא שטח בנוי. הבניין החדש יכפיל את ההיקף הקיים של בית החולים, וכך תוכל הנהלת שניידר ליישם את חזון הפיתוח ולקחת את הערך "חדשנות" צעד גדול קדימה, תוך הענקת טיפול מיטבי לילדים ושימור מסורת המצוינות של בית החולים.
למבנה החדש יעברו כל מחלקות האשפוז, שייבנו מחדש בסטנדרט מלונאי גבוה. שטח כל מחלקה יגדל לכ־2,100 מ"ר (מ-1,300 מ"ר כיום), 40% מחדרי האשפוז יהיו למאושפז אחד והשאר - חדרים לשניים. הקטנת העומס בחדרים היא צעד גדול במניעת זיהומים והתפשטותם. המערך האשפוזי כולו יגדל בכ־130% ויכיל לכ־300 מיטות. בצד מחלקות חדשות שייפתחו בבניין, יועברו אליו מחלקות קיימות שישודרגו משמעותית. הדבר יאפשר רווחה גם בבניין הקיים, שימשיך לאכלס את רוב המערך הכירורגי, המערך ההמטולוגי־אונקולוגי, מערך חדרי הניתוח, המערך האמבולטורי והיחידות לטיפול נמרץ. כל היחידות הללו יורחבו משמעותית בתהליך בינוי הדרגתי, שיחל לאחר המעבר לבניין הזכוכית, כשיוקם.
בבניין החדש תוקם גם מרפאת שיניים מתקדמת לילדים חולים ובריאים בשיתוף רשת כללית סמייל, ייבנה אודיטוריום עם 180 מקומות ישיבה, תיפתח מלונית להורים המגיעים מרחוק, יוקם גן טיפולי (הילינג גארדן), ואחת מגולות הכותרת – מרכז חינוכי מורחב, שיעניק ממד חדש להגדרה של בית ספר לילדים מאושפזים. אחד ממוקדי המצוינות בשניידר הוא המרכז החינוכי, שמתפקד כבית ספר לכל דבר והרבה מעבר מכך, כגורם המחבר את הילד החולה עם החלק הבריא שלו ומסייע לו בהתמודדות עם המחלה והאשפוז. המרכז החינוכי ימוקם על שטח גדול בקדמת הבניין, ש"ידבר" עם הסביבה החיצונית ועם העולם הבריא שבחוץ. בכך תיושם תפיסה מתקדמת, לפיה המרכז החינוכי הוא מרכיב מרכזי באיכות החיים של הילד המאושפז. המשמעות היא יצירת אינטגרציה של תרבות פנאי, אמנות, מוסיקה וחוויה של שגרה בריאה, יחד עם לימודי חובה לפי תוכנית משרד החינוך, כל זאת כחלק מתפישה כוללת לפיה החיים אינם נעצרים באשפוז, והשהייה בבית החולים אף יכולה להיות מקור לצמיחה.
אדריכלות ידידותית
לפי אותה תפיסה, התכנון האדריכלי של הבניין (בביצוע משרד מור־יסקי־סיון) שם דגש על יצירת שיח עם הקהילה. בחלק המזרחי של הבניין יוקם אטריום רחב ממדים, שאליו יפנו מרפסות צפות היוצאות מכל מחלקה. החלקים הפתוחים הללו יכילו בין השאר כיתות לימוד, משחקיות, פינות תרפויטיות ומגוון פעילויות המתכתבות עם העולם שבחוץ. בקומת הכניסה יוקם אזור מסחרי שוקק עם חנויות ובתי קפה לרווחת המבקרים. התכנון לוקח בחשבון כל צורך אפשרי – מאודיטוריום, שיוכל לשמש הן כמרכז כנסים והן כבית קולנוע, ועד לבית כנסת וחדרי תפילה לכל הדתות.
התכנון נעשה בקו ידידותי ומזמין לילדים, למשפחות ולקהילה. מבנה שייצור תחושה נינוחה וייתן מענה לצרכים לאורך שנים רבות. בניין הזכוכית מוקם כמבנה ירוק החוסך באנרגיה ובעלויות תפעול, עם תאורה שתנצל באופן מיטבי את השימוש באור טבעי, פינוי אשפה וכביסה בעזרת מערכת פניאומטית מתקדמת, ריאות ירוקות כמו פטיו פנימי ירוק וגינה חיצונית בשטח של כחמישה דונם – ודגש על מרחב פנימי גדול לילדים, להורים ולצוות. כל זה יקרה במבנה שיכלול רק שש קומות מאוישות ועוד קומת מעטפת לצורך גידול עתידי.
הרפואה הטובה, המקצועית והמתקדמת ביותר לילדים
"בניין הזכוכית מוקם כחלק מתפיסה בלתי מתפשרת להעניק את הרפואה הטובה, המקצועית והמתקדמת ביותר לילדים, בתנאי אשפוז חדישים וחכמים. בדיוק כפי ששינה מרכז שניידר את רפואת הילדים בארץ מקצה לקצה עם הקמתו, כך יוביל בית החולים פרדיגמה חדשה ותפיסת עולם מתקדמת, המותאמת לאתגרי השנים הקרובות בכל הקשור לקידום בריאותם של ילדים, למניעת מחלות ולטיפול בהן". אומרת ד"ר אפרת ברון הרלב , מנהלת מרכז שניידר לרפואת ילדים. "צוות בית החולים יעשה זאת בשילוב של כלים וגישות, באמצעות קידום המחקר ויישום פריצות דרך רפואיות, הבאת טיפולים חדשים למחלות מורכבות והנגשה של שירות רפואי ומעטפת של טיפול ורווחה ברמה העולמית הגבוהה ביותר.