תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודכל מה שצריך לדעת על טיקים ותסמונת טורט
- מדריך מעודכן להורים מאת המומחים של מרכז שניידר
מהם טיקים?
טיקים הם ביטוי לתופעה נוירו־התפתחותית נפוצה והם מאופיינים בהופעת תנועות או קולות פתאומיים, חוזרים ונשנים, בשל פעילות קבוצת שרירים אחת או מספר קבוצות. הטיקים אינם רצוניים, אך פעמים רבות ניתן לשלוט בהם, ברמה זו או אחרת, לאורך פרקי זמן שונים.
ניתן לחלק את הטיקים לשני סוגים - תנועתיים וקוליים. טיקים תנועתיים יכולים להתבטא במצמוץ בעיניים, עווית בפנים, הטיית הראש, הסטת מבט, תנועות פתאומיות של הגפיים, מתיחות של צוואר או גפיים וקפיצות. טיקים קוליים יכולים להתבטא בקשת רחבה של תופעות: החל מכחכוח גרוני, המהום, משיכה באף, שיעול טורדני ועד הגיית הברות, מילים וחזרה על משפטים.
הטיקים עשויים להיות פשוטים או מורכבים.
מהם טיקים פשוטים?
טיק פשוט מערב קבוצת שרירים אחת ונמשך כאלפית השנייה. טיק תנועתי פשוט יכול להתבטא, לדוגמה, במצמוץ עיניים ובזריקת כתף. טיק קולי פשוט יכול להתבטא בכחכוח גרון או בהמהום.
מהם טיקים מורכבים?
טיקים מורכבים נמשכים מספר שניות ומשך הופעתם ארוך יותר מהטיקים הפשוטים. בטיקים אילו מעורבות כמה קבוצות שרירים ופעמים רבות הטיק המורכב מערב מספר טיקים פשוטים. הטיק המורכב נראה פעמים רבות מכוון למטרה כלשהי, כמו במקרה שמדובר במתיחת צוואר תוך הסטת מבט. טיק קולי מורכב יכול להתבטא באמירת מילה או משפט.
מהן הסיבות להופעת טיקים?
המקור לטיקים אינו ידוע, אך ברוב המקרים התשתית הסביבתית והגנטית משמעותית בהופעתם, לכן ניתן לראות טיקים בווריאציות שונות באותה משפחה.
ידוע כי בהופעת הטיקים מעורבים מסלולים במוח הקשורים לגרעינים הבאזליים. גורם נוסף המעורב בהופעת הטיקים הוא דופמין, אחד הנוירוטרנסמיטורים הפעילים בתקשורת בין תאי העצב במוח.
מה משפיע על טיקים?
עייפות, לחץ וחרדה אך גם התרגשות מגבירים הופעת טיקים בחלק גדול מהילדים, בעוד שעלייה בריכוז ורגיעה מפחיתות את הופעתם. עם זאת חשוב לציין שטיקים הינם אינדיבידואליים כך שמה שגורם להחמרה אצל ילד אחד לא בהכרח יגרום להחמרה אצל ילד אחר. יתרה מכך טיקים מאופיינים בהופעה בגלים כך שלעיתים ההחמרה או השיפור בתסמינים קשורים להופעה הגלית של הטיקים ולא לגורם מצבי כזה או אחר כמו לחץ או עייפות.
האם מדובר בתופעה נפוצה?
טיקים מופיעים בילדות אצל 10 עד 15 אחוזים מהאוכלוסייה. ברוב המקרים הטיקים יחלפו מעצמם תוך מספר חודשים ואין צורך לטפל בהם.
כאשר הטיקים נמשכים מעל לשנה הם יוגדרו כהפרעת טיקים כרונית מוטורית, קולית או כתסמונת טורט.
מהי תסמונת טורט?
תסמונת טורט הינה סוג של הפרעת טיקים כרונית בה הילד סובל מלפחות שני טיקים תנועתיים ולפחות טיק קולי אחד בזמן כלשהו במהלך הופעת ההפרעה, אם כי לא בהכרח בו בזמן. הטיקים מופיעים פעמים רבות ביום, כמעט בכל יום או לסירוגין, במשך תקופה של יותר משנה. ההפרעה מופיעה לפני גיל 18, ואינה נגרמת מהשפעה ישירה של חומרים או ממצב רפואי כללי.
מהם המאפיינים של טורט והפרעות טיקים כרוניות?
הפרעת טיקים כרונית מתחילה בדרך כלל בילדות סביב גילאי 5-7, כשלרוב הטיקים הראשונים יהיו טיקים תנועתיים פשוטים אך לא תמיד. מהלך ההפרעה מאופיין בתנודתיות משמעותית בשכיחות ובעוצמת הטיקים כך שטיקים מתחלפים, חדשים מצטרפים והם באים והולכים בגלים. פעמים רבות בתקופת בית הספר היסודי, סביב גיל 9-12 ישנה עלייה כללית בחומרת הטיקים. סביב גיל זה יוכלו רוב הילדים לתאר כי להופעת הטיק קודמת תחושה של אי נחת או אי שקט בגוף הנקראת דחף מקדים.
רוב הילדים הסובלים מתסמונות טיקים כרוניות וביניהן טורט יחוו הטבה בחומרת הטיקים וירידה בתסמינים לקראת סוף גיל ההתבגרות. רק אצל כרבע מהלוקים בתסמונת, סימני ההפרעה נשארים גם בגילאי הבגרות.
במקרים רבים ילדים הסובלים מהפרעות טיקים וטורט סובלים בנוסף מקשיי קשב וריכוז ומתסמינים טורדניים־כפייתיים, קשיים נוספים שיכולים להתלוות הינם לקויות למידה, חרדה, התקפי זעם, דיכאון וקשיים על הספקטרום האוטיסטי.
מה פירוש השם של התסמונת?
התסמונת קרויה על שמו של הנוירולוג הצרפתי ג'ורג' ג'יל דה לה טורט, אשר תיאר אותה לראשונה במאמר שפרסם ב־1885.
האם יש הבדל בין בנים לבנות?
תסמונת טורט נפוצה יותר בבנים מאשר בבנות ביחס של עד 1:4.
האם יש בדיקה לאבחון תסמונת טורט?
אין בדיקות מעבדה או בדיקות הדמיה לזיהוי תסמונת טורט, והאבחנה נעשית על פי התסמינים שתוארו לעיל וכן בעזרת אנמנזה - בירור ותשאול על מצבו הרפואי, הפסיכולוגי והפסיכיאטרי של הילד. רק לעתים רחוקות נעשות בדיקות נוספות - כגון בדיקות דם, EEG או הדמיה כדי לשלול מחלות אחרות.
מהם הקשיים הנלווים להפרעת טיקים?
מרבית הילדים הסובלים מהפרעת טיקים סובלים גם מקשיים הנוספים. ההפרעה הנילווית הנפוצה ביותר היא הפרעת קשב וריכוז. בנוסף, ילדים ומתבגרים רבים סובלים גם מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית ו/או מחרדות. הפרעות אחרות שעשויות להתלוות להפרעות טיקים הינן לקויות למידה, הפרעה דכאונית וקשיים בספקטרום האוטיסטי.
איך מטפלים בילדים עם תסמונת טורט?
הטיפול בתסמונת טורט נסמך על גישה רב מערכתית, המשלבת מומחים מתחומים שונים. במרכז שניידר פועלת מרפאה ייחודית לאבחון וטיפול בילדים עם הפרעות טיקים ותסמונת טורט. צוות המרפאה כולל פסיכיאטרים, נוירולוגים, פסיכולוגים ועו"ס קליניים. שירותי המרפאה כוללים: הערכה (אינטייק) פסיכיאטרי או פסיכולוגי, מעקבים רפואיים, טיפולים ממוקדים לשליטה בטיקים המבוססים על פרוטוקולים מבוססי מחקר בתחום המועברים קבוצתית ופרטנית, קבוצות הורים, טיפול תרופתי.
פרוטוקולים קיימים לטיפול ממוקד לשליטה בטיקים:
-
אימון בהיפוך הרגל (Habit reversal training)
טכניקה התנהגותית בה מלמדים את המטופל להחליף את הטיק בתגובה מתחרה (לרוב באותה קבוצת שרירים של הטיק), אך בולטת פחות ומותאמת יותר. השיטה מקנה לילד המטופל תחושת שליטה בטיקים שלו. -
חשיפה ומניעת תגובה (Exposure and response prevention)
טכניקה טיפולית התנהגותית המסייעת לילד להתמודד בו בזמן עם כל הטיקים הקיימים, על ידי פיתוח הסתגלות לתחושות המקדימות לטיק. בדרך זו, הילד המטופל מרגיש עם הזמן צורך מופחת לבצע את הטיק.
האם יש טיפול תרופתי לתסמונת טורט?
המטופלים במרפאה במרכז שניידר נמצאים במעקב רפואי המתבצע על ידי פסיכיאטרים ונוירולוגיית ילדים, המומחים בהפרעות טיקים ותסמונת טורט ובמידת הצורך ניתנות גם תרופות המקלות על חומרת הטיקים או מטפלות בקשיים הנלווים לפי הצורך.
ד"ר נועה בן־ארויה מילשטיין היא מנהלת היחידה לרפואה פסיכולוגית אמבולטורית ומנהלת מרפאת טיקים ותסמונת טורט
ד"ר דנה פלדמן שדה פסיכולוגית קלינית, מדריכה, מנהלת מרפאת טורט
ד"ר תמי שטיינברג היא רופאה מומחית בנוירולוגיה ילדים ומנהלת המכון לנוירולוגיה והתפתחות הילד
פרופ' אלן אפטר הוא רופא מומחה בפסיכיאטריה של הילד והמתבגר ומנהל מרכז פיינברג לחקר הילד והמתבגר
כתבות נוספות
- יש פסיכולוג בקהל? כיצד ניתן להגיש עזרה ראשונה נפשית לילדים במצבי טראומה ואובדן?, 13.10.2024
- תגובות דחק נפוצות אצל ילדים ונוער, לאחר אירוע טראומטי, 20.06.2024
- בעקבות האירועים הביטחוניים: המלצות מרכז שניידר כיצד להתמודד עם חרדה אצל ילדים, 07.10.2023
- פחדים נורמטיביים בגיל הרך, 14.02.2023
- איך לשתף ילדים בבשורה קשה על פטירת אדם קרוב?, 02.02.2023
- אילמות סלקטיבית - מה עושים כשהילד מפסיק לדבר?, 28.12.2022
- הפרעות אכילה בילדות ומתבגרות, 14.03.2022
- טיפול ב-CBT-AR במרפאה להפרעות אכילה, 14.03.2022
- תכנית שניידר לפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית בילדים ונוער - CBT, 31.01.2022
- מספת הפסיכולוג לספת המטופל - האם הטיפול הנפשי הפרונטלי פשט את הרגל?, 10.10.2021