חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

קולונסקופיה בילדים: מצלמה זעירה בצינור גמיש

מהי קולונסקופיה ואיך היא מתבצעת? אילו הכנות יש לעשות והאם צריך הרדמה? כמה זמן הבדיקה נמשכת ומתי הילד יכול לחזור הביתה? מדריך לבדיקה שמאפשרת לרופא להתבונן בכל כפלי המעי הגס
פורסם: 03.08.14 | עודכן: 03.09.14

קולונוסקופיה היא בדיקה שמאפשרת לרופאים להתבונן בחלחולת (רקטום, Rectum), בכל כפלי המעי הגס (קולון, Colon) ובחלק הסופי של המעי הדק במקום שבו הוא מתחבר למעי הגס. הבדיקה מתבצעת באמצעות קולונוסקופ - מכשיר שעשוי מצינור גמיש המכיל סיבים אופטיים ועדשות.

אילו הכנות יש לעשות לקראת קולונסקופיה?
ההכנות הבאות נועדו להבטיח ניקיון אופטימלי במעיים, אולם הן אינן מומלצות לתינוקות מתחת לגיל שנה, ולילדים עם סיכון גבוה להתייבשות או לשינוי מלחים בדם בשל מחלת כליות:

  • שלושה ימים לפני הבדיקה - יש להפסיק לאכול ירקות ופירות ולהרבות בשתייה (כולל מיצים סחוטים).

  • יום לפני הבדיקה - מהבוקר השתייה צריכה להכיל נוזלים צלולים בלבד: מים, משקאות אנרגיה, סודה, תה, קפה ללא חלב, משקאות תוססים ללא צבע, תה צמחים/פירות ומרק צח.

  • בשעה 12:00 בצהריים ביום שלפני הבדיקה - יש להמיס פיקולקס (או חומר אחר - לפי שיקול דעתו של הרופא) בכוס שתייה צלולה קרה (הטעם נסבל יותר עם מיץ לימון או ספרייט מקוררים היטב) ולשתות. הרופא יקבע את המינון המומלץ . במרכז שניידר הרופא ייתן לכם דף מידע לפני הבדיקה, כולל המינון הרצוי.

  • לאחר שתיית החומר יש להמשיך לשתות נוזלים צלולים במשך ארבע שעות.

  • בשעה 18:00 בערב, בערב שלפני הבדיקה - יש לשתות מנת פיקולקס נוספת, בכמות ובצורה זהה למנה הראשונה. לאחר מכן חשוב לשתות כוס משקה צלול כל שעה עד השינה.

  • החל מחצות - הילד הנבדק צריך להיות בצום מלא.

איך הבדיקה מתבצעת?
הילד שוכב על צידו השמאלי ורופא גסטרואנטרולוג, מומחה למחלות של דרכי העיכול בילדים, מבצע את הבדיקה באמצעות צינור דק וגמיש (קולונסקופ), שאותו הוא מחדיר בעדינות דרך פי הטבעת. בקצה הצינור מצויה מצלמה זעירה, והיא זו שמתעדת את הסריקה מדוקדקת של חלל המעי ודפנותיו. כדי להקל על מעבר הקולונסקופ, מנפחים בזמן הבדיקה את המעי באמצעות לחץ אוויר.

אם צריך ליטול ביופסיה או לכרות פוליפ, הרופא מחדיר מכשור מיוחד דרך הקולונסקופ ומבצע את הפעולה תוך כדי הסתכלות בצג.

האם נדרשת הרדמה מלאה?
קולונסקופיה בילדים מתבצעת בהרדמה מלאה ורופא מרדים נוכח בבדיקה מתחילתה ועד סיומה. הילד הנבדק לא יזכור דבר מהבדיקה.

כמה זמן נמשכת הבדיקה?
הבדיקה יכולה להימשך 20 דקות עד שעה והיא תלויה במידה רבה בהקפדה של הילד והוריו על ההכנות לקראת הבדיקה, בכל הקשור לניקיון אופטימלי של המעיים. מעי לא נקי עלול לגרום לעיכוב בבדיקה עד דחייתה, להחמצה של ממצאים פתולוגיים ואף להגדיל את הסיכון לסיבוכים מהבדיקה.

כמה זמן נמשכת ההתאוששות?
לאחר הבדיקה הילד ישכב בחדר התאוששות של המכון במשך כ־45 דקות, עד להתפוגגותה של התרופה המטשטשת. רק לאחר מכן ניתן בהדרגה לאכול ולשתות ולאחר מכן הילד משתחרר הביתה.

האם צפויים כאבים לאחר הבדיקה?
קולונסקופיה איננה בדיקה כואבת ובדרך כלל מרגישים טוב לאחר הבדיקה. עם זאת, תתכן תחושה של גזים בבטן, כיוון שלצורך הבדיקה מכניסים אוויר לצינור המעי.

האם קולונסקופיה בילדים כרוכה בסיכונים?
הסיבוכים בילדים הם נדירים ביותר ועלולים לכלול דימום (לאחר כריתה של פוליפים) או התנקבות של המעיים. במקרים כאלה, יש לפנות מיד לחדר המיון בקרבת מקום המגורים.

מתי מקבלים תשובה? 
במקרים רבים נשלחת דגימה לצורך בדיקה פתלוגית במעבדה. התשובה מבדיקה זו נשלחת לרופא המטפל ובמקרים שאינם דחופים היא ניתנת להורים בבדיקת הביקורת במרפאה, אליה תזומנו לאחר הקולונסקופיה.


ד"ר ארי סילברמינץ הוא רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה, תזונה ומחלות כבד במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד