חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

ברונכוסקופיה בילדים – צילום בדרכי הנשימה

ברונכוסקופיה היא בדיקה לאבחון מחלות ובעיות שונות בדרכי הנשימה. הבדיקה נעשית באמצעות סיב אופטי גמיש עם מצלמת וידאו זעירה. בברונכוסקופיה בילדים נדרשת הרדמה מלאה
פורסם: 21.07.14 | עודכן: 07.11.18


ברונכוסקופיה היא בדיקה של דרכי הנשימה. הבדיקה מתבצעת באמצעות ברונכוסקופ – סיב פיבראופטי גמיש המוחדר לדרכי הנשימה. בקצהו של הברונכוסקופ יש מצלמת וידאו זעירה, המצלמת את מהלך הבדיקה, ואת הממצאים הנצפים בבדיקה.

מהי מטרת הבדיקה?
בדיקת ברונכוסקופיה מאפשרת לאבחן מחלות ובעיות שונות בדרכי הנשימה - מדרכי הנשימה העליונות, קרי חלל האף, ועד לקנה הנשימה והסימפונות. לבד מאבחון, ברונכוסקפיה יכולה לשמש גם ככלי טיפולי ובמקרים מסוימים ניתן לשטוף באמצעותה הפרשות מדרכי הנשימה. ההפרשות נשלחות גם לבדיקות שונות לצורך אבחון.

האם צריך להגיע לבדיקה בצום?
כן. הבדיקה מתבצעת לאחר שש שעות צום (מהלילה). תינוקות יונקים או תינוקות המקבלים פורמולה ללא תוספות – יהיו בצום של ארבע שעות. מותר לתת לכולם תה ממותק או מים, עד שעתיים לפני מועד הבדיקה.

היכן מתבצעת הבדיקה?
ברונכוסקופיה מתבצעת ביחידה לטיפול נמרץ ילדים, בחדר מיוחד המיועד לבדיקה זו. לאחר שפניתם למזכירות היחידה והתקבלתם לטיפול ביחידה, עליכם להמתין עד שאחות תזמין אתכם לחדר הבדיקה ותשוחח אתכם על שלבי הבדיקה ומהלכה.

האם נדרשת הרדמה מלאה?
כן, ברונכוסקופיה בילדים מתבצעת בהרדמה מלאה.

מי מבצע את הבדיקה?
את הבדיקה מבצעים רופא ואחות מהיחידה לטיפול נמרץ ורופא ממרפאת הריאות של מרכז שניידר.

איך מתבצעת הבדיקה?
לפני הבדיקה מרכיבים לילד עירוי למתן נוזלים ותרופות. בהמשך, עדיין לפני תחילת הבדיקה, הילד יקבל אינהלציה – תרופה מעורבת באדים, הניתנת בעזרת מסכה המונחת על הפה והאף. האינהלציה לא מרדימה, אלא מרגיעה את דרכי הנשימה. כיוון שהבדיקה מתבצעת בהרדמה כללית, הילד יחובר למוניטור לצורך מעקב והשגחה. בסיום שלב זה, הילד יירדם ואתם תתבקשו לחכות בחדר ההמתנה עד סיום הבדיקה.

בבדיקה עצמה, הרופא בוחן את תקינותן של דרכי הנשימה באמצעות ברונכוסקופ. לפי הצורך יתבצעו בדיקות נוספות מעבר להסתכלות בדרכי הנשימה, כגון: שטיפות לתרביות ולבדיקות דנ"א מתקדמות. ניתן אף  להשחיל דרך התעלה בברונכוסקופ מכשירים שונים, לביצוע בדיקות וטיפולים נוספים בהתאם לצורך.

כמה זמן נמשכת הבדיקה?
בדיקת ברונכוסקופיה נמשכת בסביבות 10 עד 20 דקות, אך פרק הזמן משתנה בהתאם לממצאים ומצבו הרפואי של הילד.

מה קורה בסיום הבדיקה?
בסיום הבדיקה הילד מועבר לחדר התאוששות, שם תוכלו לשהות לצידו. בשלב זה הרופא ישוחח אתכם על מהלך הבדיקה והממצאים. לאחר הבדיקה הילד ימשיך לישון עוד כשעה ויתעורר בהדרגה. במהלך ההתאוששות הוא עלול לחוש בלבול וטשטוש ולעתים אי שקט, שיעול ואף צורך במתן חמצן.

מתי אפשר לשתות ולאכול?
לאחר הבדיקה הילדים מרגישים בדרך כלל תחושה של גירוי בדרכי הנשימה, בעיקר בגרון. לכן, אפשר להתחיל לשתות תה או מים רק כשעה לאחר סיום הבדיקה, ובמצב של ערנות. תינוקות יונקים יתחילו ביניקה במקום בשתייה.

מתי אפשר לחזור הביתה?
הילד יהיה בהשגחה לפחות שעתיים מסיום הבדיקה. תוכלו לחזור הביתה, לאחר שיתעורר, ישתה ויאכל ללא הקאות. לפני השחרור תקבלו מהמזכירה טופס סיכום הבדיקה, כולל הוראות והנחיות להמשך מעקב וטיפול.

מה חשוב לספר לילד על הבדיקה?
כדאי לשוחח עם הילד ולהסביר לו על הבדיקה שעליו לעבור. ההסבר צריך להיות אמיתי ומותאם לגילו, לרצונו לדעת ולכושר הבנתו. ככל שהילד גדול יותר ומבין, כך הוא זקוק למידע מפורט וברור יותר. חשוב להקשיב לילד, לאפשר לו להביע את רגשותיו, להקדיש לו תשומת לב ולבטא כלפיו הבנה ואהבה. תוכלו להביא לבדיקה חפץ או צעצוע שהילד קשור אליו כגון בובה, שמיכה וכדומה.

ד"ר אלחנן נחום הוא מנהל היחידה לטיפול נמרץ במרכז שניידר
ד"ר פטריק שטפלר הוא רופא בכיר במכון לרפואת ריאות במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד