תוכן העמוד
דלג על תוכן העמודתרומת איברים אחת הצילה תינוק בן 7 חודשים וצעירה בת 34
הצעירה, סוסאן אלבז והתינוק הקטן, דאוד גרבאוי
הליך רפואי נדיר שבוצע על ידי צוות מערך ההשתלות בבית החולים בילינסון ובמרכז שניידר, הציל את חייהם של תינוק בן 7 חודשים ושל צעירה בת 34.
התינוק הקטן, דאוד גרבאוי, סבל מאי ספיקת כבד ונזקק להשתלה להצלת חייו. גם הצעירה סוסאן אלבז, המתינה לתרומת כבד להצלת חייה, לאחר שנמצא כי היא סובלת מגידול בכבד. כשהתבשר הצוות הרפואי כי נמצאה תרומת כבד מתאימה, החלו בהליך נדיר של חלוקת הכבד לשניים: אונה מהכבד הושתלה בתינוק ויתר האיבר הושתל בצעירה. לפני מספר ימים נפגשו הצעירה והתינוק, כשבוע לאחר שעברו את ניתוחי ההשתלות.
הצעירה סוסאן אלבז אמרה בהתרגשות: "בזכות אדם אחד ניצלו שני אנשים, אני יודעת שמדובר במזל גדול. אני יוצאת לחיים חדשים בזכות משפחה אצילה שהסכימה לתרום את איברי יקירה".
הכבד בנוי משתי אונות: אונה ימנית ואונה שמאלית. האונה השמאלית הינה קטנה יותר וניתנת להשתלה בחלל בטן של ילד קטן, האונה הימנית גדולה יותר ומתאימה להשתלה במבוגר. השתלה מסוג זה היא בעלת שכיחות נמוכה יחסית, היות ונדרש תורם כבד צעיר ללא מחלות רקע. פיצול הכבד נעשה בזמן הנצלת האיברים בניתוח שאורך שלוש עד ארבע שעות.
לדברי פרופ' איתן מור, מנהל מערך ההשתלות בבית החולים בילינסון ובמרכז שניידר: "השתלות כבד מסוג זה הינן נדירות יחסית, מורכבות וארוכות יותר, ונדרש בעבורן צוות רפואי רב יותר מהשתלה רגילה. זהו ניתוח מרגש ביותר, משום שאנו מצליחים להציל את חייהם של שני חולים עם תרומה אחת. אני מקווה שבזכות תרומות אלו תגבר המודעות בקרב הציבור ונוכל להמשיך להציל חיים".
מרכז שניידר לרפואת ילדים הינו בית החולים המבצע את מרביתם המוחלט של ניתוחי השתלות האיברים בילדים בישראל, ומבתי החולים הבודדים לילדים בעולם אשר ערוך לבצע מספר ניתוחי השתלות איברים במקביל. מאז הקמת מרכז שניידר, בוצעו בו כ־500 השתלות לב, ריאה, כבד וכליות בתינוקות, ילדים ובני נוער, באחוזי הצלחה הדומים למרכזים הרפואיים הטובים בעולם. בבית החולים בילינסון מבוצעות 70% מכלל השתלות האיברים בישראל.