חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

תזונה בסוכרת נעורים - מה צריך לאכול

תזונה נכונה היא אחד הכלים החשובים ביותר לטיפול בסוכרת. תפקידה של הדיאטנית הוא לבנות תפריט מתאים לילד הסוכרתי, המבוסס על הרגלי אכילה אישיים ותכנון סדר הארוחות במשך היום - כבסיס לשילוב עם הטיפול באינסולין ופעילות גופנית
פורסם: 27.05.14 | עודכן: 13.09.21

אחד מתפקידיו החשובים של האינסולין הוא להכניס את הסוכר מהדם אל תוך התאים בגוף כדי ליצור אנרגיה. לכן חשוב מאוד שתהיה התאמה בין התזונה לבין האינסולין, גם במינונים וגם בזמני ההזרקה. התאמה בין התזונה לאינסולין יכולה למנוע רמות סוכר גבוהות (היפרגליקמיה) או נמוכות (היפוגליקמיה).

תזונה מתאימה יכולה להאט את התקדמותם של סיבוכים ארוכי טווח הקשורים לסוכרת. מעבר לכך, לתזונה עצמה יש תפקיד חשוב ביותר בתקופת הילדות וההתבגרות. בתקופה זו חשוב מאוד לספק לגוף את האנרגיה וכל רכיבי התזונה הדרושים לגוף לשם גדילה נאותה, התבגרות מינית ופעילות מיטבית. 

מהן המטרות של הטיפול התזונתי בסוכרת מסוג 1?

  • לשמור על טווח בטוח של רמות הסוכר בדם כדי למנוע היפוגליקמיה והיפרגליקמיה
  • להבטיח גדילה והתפתחות תקינות
    למנוע הופעה של סיבוכי סוכרת (ולטפל בסיבוכי סוכרת, אם קיימים)
  • לשפר את הבריאות הכללית 

חוברות מידע בנושא בשפה העברית והערבית - לחצו >>

      

 

מה תפקידה של הדיאטנית בטיפול בסוכרת?
הטיפול התזונתי הוא חלק מטיפול רב־מקצועי ושגרתי הניתן בסוכרת מסוג 1, המכונה גם סוכרת נעורים. תחילתו של הטיפול בהדרכה ראשונית הניתנת על ידי דיאטנית. הדרכה זו כוללת מספר מפגשים בהם ניתן מידע על התאמת התזונה לטיפול באינסולין תוך כדי התחשבות באורח החיים של הילד ומשפחתו.

בהמשך מתקיים מעקב תזונתי קבוע, כיוון שיש צורך בהתאמת התזונה לכל שינוי במצב הרפואי ו/או בסדר היום והפעילות הגופנית. בהדרכה מושם דגש על איך ומתי ניתן לאכול מוצרי מזון שונים עם הרכב תזונתי שונה ובמועדים שונים. במקרים מסוימים כוללת ההדרכה גם לימוד על התאמת מינוני האינסולין לכמות הפחמימות בכל ארוחה. ההדרכה ניתנת לכל בני המשפחה, כיוון שהשותפות בטיפול והתמיכה ההדדית חשובות ביותר להצלחת הטיפול. לדוגמה, אכילה משותפת ונינוחה, שנעשית באווירה טובה ושאינה גורמת לחיכוכים בזמן הארוחות, תורמת לשיתוף פעולה עם הילד לאורך זמן. לילד ולמשפחתו יש תפקיד מרכזי בהיענות לטיפול ובהחלטות הרפואיות ועל כן המטרות התזונתיות נקבעות בשיתוף פעולה ומותאמות לכל אחד ואחת באופן אישי.

 

אילו סוגי מזון מומלצים לילדים עם סוכרת?
כמות הקלוריות היומית נקבעת על פי גיל, מין, משקל, גובה ומידת הפעילות הגופנית. המזון עצמו צריך לכלול את הרכיבים והמקורות הבאים:

חלבון:
הגוף זקוק לכמות נאותה של חלבונים כדי להבטיח גדילה והתפתחות תקינות לכל הילדים. חלבונים מצויים במזונות מהחי (בקר, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב) ומהצומח (קטניות).

שומן:

השומן נחוץ למאגרי אנרגיה בגוף, לספיגת ויטמינים מסיסי שומן ודרוש להתפתחות המוח. חומצות השומן הן מרכיב חשוב בהרכב הורמונים מסוימים. באופן כללי, מומלץ להפחית צריכת שומנים מן החי (שומן בשר ומוצרי חלב עתירי שומן) ולאכול יותר שמנים צמחיים (שמן זית, שמן קנולה, זיתים, טחינה, אבוקדו, שקדים ואגוזים למיניהם).

פחמימות:
תפקידן העיקרי של הפחמימות הוא לספק לגוף אנרגיה זמינה הדרושה לו לקיום ולפעולה. כמות הפחמימות בתפריט יכולה להשתנות בהתאם להרגלי האכילה האישיים של המטופל, ומטרות הטיפול לפי ערכי הסוכר ופרופיל שומני הדם. באופן כללי, מומלץ שמקור הפחמימות יהיה עשיר בסיבים תזונתיים כמו: דגנים מלאים, קטניות ופירות.

סיבים תזונתיים:
סיבים תזונתיים משפיעים על פעילות מערכת העיכול, רמות השומנים בדם והתגובה הגליקמית שלאחר הארוחה. סיבים תזונתיים מצויים במזונות מן הצומח ובהם: קליפות של ירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות. ההמלצות לצריכת סיבים לסוכרתיים מסוג 1 דומות לאלו של כלל האוכלוסייה.

ויטמינים ומינרלים:
אם מקפידים על תזונה נאותה, בדרך כלל אין צורך בתוספי מזון. ההמלצות לנטילת ויטמינים ומינרלים זהות להמלצות לכלל האוכלוסייה.

 

איך המזון משפיע על רמות הסוכר בדם?
כאשר אנחנו אוכלים, רמות הסוכר בדם עולות. לעומת זאת, אינסולין ופעילות גופנית מורידים את רמות הסוכר. תזונה נכונה, המתאימה לסוג הטיפול באינסולין, עוזרת בשמירה על סדר יום מאוזן, רמות סוכר תקינות ומניעת מצבי רעב קיצוניים.

לא כל מזון מעלה את רמות הסוכר באותה מידה ומזונות עשירים בפחמימות הם המשפיעים ביותר. חשוב שהארוחות יהיו מגוונות ומורכבות מכל אבות המזון: פחמימות, שומנים וחלבונים. בדרך זו ניתן לווסת טוב יותר את השינויים ברמות הסוכר בדם לאחר הארוחות.

 קיימות שתי אפשרויות להתאמה בין האינסולין והאוכל: בראשונה, מזריקים מינונים קבועים של אינסולין ואוכלים כמות קבועה של פחמימות בכל ארוחה, ובשנייה מתאימים את מינון האינסולין בהתאם לכמות האוכל שאוכלים.

איזה מזון מכיל פחמימות?

  • לחם, מאפים, קרקרים, פסטה, פתיתים, קוסקוס, אורז, שיבולת שועל, בורגול, כוסמת, קינואה.
  • ירקות (תפוח אדמה, בטטה ותירס).
  • קטניות (גרגרי חומוס, שעועית, אפונה, עדשים).
  • פירות מכל הסוגים.
  • מוצרי חלב ניגר (חלב, יוגורט, לבן, מעדן דיאט, יוגורט דיאט).

ד"ר מיכל גילאון וגילה פיימן הן דיאטנית קלינית ב מכון לסוכרת ואנדוקרינולוגיה במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד