חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

ניתוח לתיקון עור התוף – מדריך להורים

איך מאבחנים נקב בעור התוף, מהם התסמינים ומהם המאפיינים של התופעה? מתי ובאיזה גיל מומלץ לנתח? מהו שיעור ההצלחה של הניתוח ומהם הסיכונים? כל השאלות וכל התשובות
פורסם: 19.06.14 | עודכן: 10.11.14

 

תמונה אילוסטרטיבית

 

עור התוף הוא קרום דק המפריד בין תעלת האוזן החיצונית לבין האוזן התיכונה. לעור התוף תפקיד משמעותי ביכולת השמיעה - הוא מעביר גלי קול שנקלטים מבחוץ, עוברים דרכו לעצמות השמע באוזן התיכונה ומשם לאוזן הפנימית. עור התוף גם מפריד בין האוזן החיצונית לאוזן התיכונה ועל ידי כך מונע כניסה של זיהומים לאוזן התיכונה.

איך נוצר נקב בעור התוף?
נקב בעור התוף עלול להיווצר מהגורמים הבאים:

• דלקות חוזרות באוזן התיכונה
• מחלות כרוניות באוזן התיכונה
• פגיעת הדף (פיצוץ קרוב או סטירה ישירות על האוזן).
• פציעה ישירה בתוך האוזן (כמו החדרת מקל אוזניים עמוק מידי)

מהם התסמינים לנקב בעור התוף?
כאשר הנקב נוצר בעקבות דלקת, הוא מתבטא בדרך כלל בהפרשה חוזרת ונשנית מן האוזן. נקב טראומטי מתאפיין בתחושה פתאומית של ירידה בשמיעה, כאבים, צפצופים ותחושה שהאוויר בורח דרך האוזן.

איך מאבחנים נקב בעור התוף?
רופא אף אוזן גרון מאבחן הנקב בבדיקת האוזן במיקרוסקופ.

האם הנקב הזה יכול לפגוע בשמיעה?
נקבים גדולים גורמים לפגיעה בשמיעה, כיוון שהם פוגעים בתפקודו התקין של המנגנון להעברת גל הקול מתעלת השמע אל האוזן הפנימית. לעתים נקב בעור התוף עלול לגרום להופעת זיהומים חוזרים ונשנים באוזן ובעקבות זאת לפגיעה בשמיעה. 

האם הנקב יכול להיסגר מעצמו?
נקבים שנוצרים בעקבות דלקת נסגרים בדרך כלל לאחר שהדלקת חולפת. רק בדלקות חוזרות נותר לעתים נקב קבוע. נקב טראומטי נסגר מעצמו ברוב במקרים, וזאת בתנאי שלא מתפתחת דלקת שמפריעה לו להיסגר. בכל מקרה שבו מתגלה נקב חדש מקובל להמתין מספר חודשים כדי לאפשר לו להיסגר מעצמו. בזמן ההמתנה יש להקפיד להימנע מחשיפה למים.

מתי ממליצים על ניתוח?
נקב שאינו נסגר מצריך ניתוח הקרוי טימפנופלסטיקה (Tympanoplasty). בניתוח זה משחזרים את עור התוף באמצעות שתל המודבק על עור התוף כמו טלאי. השתל נלקח בדרך כלל מן האוזן בזמן הניתוח. מקובל להשתמש במעטפת שריר (פציה), במעטפת סחוס (פריכונד), בסחוס או בשומן.

באיזה גיל מומלץ לבצע את הניתוח?
באופן עקרוני מקובל לבצע טימפנופלסטיקה החל מגיל שמונה או תשע שנים. לא כדאי לנתח אוזן שלמרות הניתוח עדיין צפויות להופיע בה דלקות חוזרות. זו הסיבה שהמנתחים מעדיפים לחכות לתקופת הילדות היותר מאוחרת, שבה הילדים פחות ופחות סובלים מדלקות אוזניים. עם זאת, שאלת העיתוי הנכון לניתוח נקבעת באופן פרטני לכל ילד והיא על פי שיקול דעתו של הרופא. 

איך מזמינים תור לניתוח במרכז שניידר?
צריך להגיע למרפאה במרכז שניידר עם הפנייה מן הרופא המטפל ועם תוצאות של בדיקת שמיעה עדכנית. הרופא במרפאה יקבע אם יש צורך בניתוח.

אילו הכנות יש לעשות לקראת הניתוח?
יש לעבור בדיקת שמיעה במסגרת המרפאה בקהילה. מדובר בבדיקה המקדימה לבדיקה המתקיימת במרפאה במרכז שניידר. בדיקה שנייה, גם היא במסגרת המרפאה בקהילה, תתקיים שבוע עד שבועיים לפני הניתוח. בדיקה זו נועדה לוודא שהאוזן יבשה מהפרשות (באוזן מפרישה סיכויי הצלחת הניתוח קטנים יותר).

האם נדרשת הרדמה מלאה?
בניתוח לתיקון עור התוף בילדים נדרשת הרדמה מלאה. בהרדמה מסוג זה הילד ישן ואינו חש כל מגע בגופו במהלך הניתוח. אחד ההורים רשאי ללוות את הילד לתוך חדר הניתוח עד שהילד נרדם.

כמה זמן צריך להיות בצום לפני הניתוח?
הילד צריך להיות בצום במשך שש שעות לפני הניתוח, ולהימנע בפרק זמן זה מאכילת מזונות מוצקים. עד שעתיים לפני הניתוח הילד יכול לשתות מים או תה עם סוכר.

איך מתבצע הניתוח?
בניתוח לתיקון עור התוף בילדים, הרופא המנתח יבצע חתך מאחורי האפרכסת. החתך נועד לאפשר לרופא הרים את האפרכסת קדימה ולתת גישה נוחה לתעלת האוזן החיצונית ולעור התוף. המנתח נוטל את הרקמה באמצעותה ייסגר הנקב מאזור האוזן, מרים את עור התעלה והתופית ומדביק את הטלאי מלמטה. הפעולה מתבצעת תחת מיקרוסקופ ובמהלכה תיבדק גם תנועת עצמות השמע. במידת הצורך אפשר באותו ניתוח  לתקן גם את עצמות השמע. בסיום הניתוח הרופא יתפור את החתך, יחדיר תחבושת ספוגה באנטיביוטיקה לאוזנו של הילד ויחבוש את אזור החתך.

כמה זמן נמשך הניתוח?
ניתוח לתיקון עור התוף נמשך כשעתיים. מחדר הניתוח הילד יועבר לחדר התאוששות שם ישהה כשעה נוספת.

מתי הילד ישוחרר הביתה?
הילד  יאושפז יום אחד במחלקה הכירורגית. יום לאחר הניתוח הרופא יסיר מאוזנו את התחבושת הגדולה שבה נחבש לאחר הניתוח. הילד ישוחרר לביתו עם טמפון/ספוג קטן בתוך האוזן למשך שבוע.

האם צפויים כאבים?
במהלך הניתוח ובחדר התאוששות הילד יקבל טיפול להפחתת כאב. טיפול נוסף נגד כאבים יינתן לפי הצורך.

מהו שיעור ההצלחה של הניתוח?
שיעור ההצלחה של הניתוח לתיקון עור התוף הוא כ־90 אחוזים בנקבים קטנים עד בינוניים וכ־75 אחוזים בנקבים גדולים יותר.

מהן תופעות הלוואי האפשריות מהניתוח?
בשעות  לאחר הניתוח הילד עלול לסבול מסחרחורות או הקאות חולפות.
לעתים רחוקות פצע הניתוח עלול להזדהם, ואם אכן כך יקרה יינתן טיפול אנטיביוטי.
נדיר מאוד שיופיע דימום בעקבות הניתוח.
לעומת זאת, הפרשה סרוטית  - בעלת גוון צהבהב ומעורבת בדם - היא מהלך טבעי לאחר הניתוח ואין סיבה להיבהל ממנה.

אילו סיבוכים עלולים להתרחש בעקבות הניתוח?
הסיבוך השכיח של הניתוח היא פגיעה בתחושת הטעם בלשון בצד בו בוצע הניתוח – וזאת עקב פגיעה בעצב הטעם העובר בסמוך לעור התוף. פגיעה כזאת עלולה להתרחש בחמישה אחוזים מן הניתוחים, אבל ביותר מ־90 אחוזים מהמקרים מדובר בפגיעה היא זמנית, שחולפת בתוך מספר שבועות או חודשים. סיבוכים אחרים בניתוח נדירים מאודפחות מאחוז אחד:

• פגיעה הולכתית בשמיעה
• פגיעה עצבית בשמיעה
• סחרחורות
• צפצופים באוזניים
• פגיעה בעצב הפנים הנותן תנועה לשרירי הפנים

במקרים הבאים יש לפנות למרפאת אף אוזן גרון (בשעות פעילותה) או למחלקה לרפואה דחופה (מיון): חום מעל  38  מעלות, דימום, הפרשה מרובה מהאוזן, הקאות תכופות וכאב עז.

מה הטיפול הנדרש בבית?
הילד צריך לקבל טיפות של נוזל אנטיביוטי. ההורים יקבלו הדרכה כיצד  לטפטף את הטיפות על החבישה שבתוך האוזן המנותחת. במקרים מסוימים הרופא עשוי להמליץ נטילת אנטיביוטיקה דרך הפה.

מתי הילד יכול לחזור לגן או לבית הספר?
הילד צריך להישאר בבית במשך כשבוע.

מהן המגבלות בימים הראשונים שלאחר הניתוח?
יש להימנע מלהרטיב את האוזן המנותחת עד לאישור הרופא לנהוג אחרת. בפרק זמן זה מומלץ להשתמש בזמן הרחצה באטמי אוזניים.
יש להימנע מפעילות גופנית במשך כחודש.

מתי הילד צריך להגיע לבדיקת מעקב במרפאה?
כשבוע לאחר הניתוח הילד יוזמן למרפאה למעקב ולהוצאת תפרים. כחודש לאחר הניתוח הילד יוזמן לבדיקת קליטת השתל ומידת הצלחת הניתוח. לאחר מכן יש לבצע בדיקת שמיעה חוזרת.

 

ד"ר דרור גילוני הוא מומחה ברפואת אף אוזן גרון בילדים ומתנח בכיר במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד