חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

פריצת דרך משמעותית בחקר סרטן הדם: מחקר שיצא ממרכז שניידר גילה את הגורמים להתפתחות אחד מסוגי הלוקמיה הקטלניים ביותר

המחקר בוצע לראשונה מתאי דם אנושיים * הבנת הגורמים למחלה תאפשר פיתוח תרופות ממוקדות מטרה * תוצאות המחקר פורסמו בעיתון היוקרתי NATURE COMMUNICATIONS
פורסם: 06.03.22 | עודכן: 07.03.22

לראשונה בהיסטוריה המדעית, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות של הנדסה גנטית, הפכו החוקרים תאי דם אנושיים תקינים לתאים סרטניים לוקמיים, ודרך כך הצליחו לגלות את הגורמים להתפתחות אחד מסוגי סרטן הדם (לוקמיה) המסוכנים ביותר. מחקר זה נערך בהובלתה של ד"ר יפעת גרון מקבוצת המחקר של פרופ' שי יזרעאלי, מנהל המערך ההמטו אונקולוגי במרכז שניידר, בשיתוף מכון פלזשטיין, אוניברסיטת תל אביב ומרכזי מחקר נוספים בארץ ובעולם. המחקר פורץ הדרך שהתפרס על פני 8 שנים פורסם לאחרונה בעיתון היוקרתי "NATURE COMMUNICATIONS".

לוקמיה לימפובלסטית חריפה היא מחלה המתאפיינת בהתרבות לא תקינה ומוגברת של תאי דם במח העצם. אחוז אחד מחולי הסרטן בעולם הם ילדים, ובישראל מאובחנים מדי שנה 400 עד 450 ילדים חולי סרטן. כרבע מהילדים החולים בסרטן סובלים מלוקמיה. לפני כעשור התגלה סוג חדש של לוקמיה בשם PH LIKE, בעלת תחזית רפואית גרועה במיוחד- בעוד שאחוזי ההחלמה בסוגי הלוקמיה האחרים עומדים  כיום  על 90%, בסוג זה אחוז המבריאים עומד על 60-50% בלבד.

במשך השנים נעשו ניסיונות בארץ ובעולם לאפיין את המרכיבים הגנטיים השונים של הלוקמיה ה'חדשה', אך לא היה ברור איזה מהמאפיינים משמש כזרז העיקרי שגורם להתפתחות המחלה. במחקר זה, ייצרו החוקרים, לראשונה, לוקמיה מתאי דם של אדם שנלקחו מדם חבל טבורי במעבדה, שהייתה זהה לחלוטין ללוקמיה המתפתחת באופן טבעי בילדים. המחקר העלה כי שני מרכיבים בלבד, מתוך שלל מוטציות ידועות, מספיקים והכרחיים להתפתחות הלוקמיה.

לדברי פרופ' שי יזרעאלי, מנהל המערך ההמטולוגי-אונקולוגי במרכז שניידר: "למחקר חשוב זה משמעויות מרחיקות לכת. ראשית, כעת שהתגלו המרכיבים הספציפיים ההכרחיים להתפתחות המחלה, ניתן להפנות את המאמצים לפיתוח תרופות מכוונות מטרה, ובכך לקרב את העתיד בו נרפא כל ילד עם לוקמיה תוך מיזעור הנזקים הנגרמים מהטיפול. שנית, המודל שד"ר גרון יצרה המתבסס על תאי דם שמקורם בבני אדם ולא בעכברים, הוא תקדימי  וביכולתו לקדם את המחקר הכללי של סרטני דם בילדים ובמבוגרים".

 

עבור לתוכן העמוד