חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

השתלות איברים בילדים להצלת חיים

המערך להשתלת איברים במרכז שניידר לרפואת ילדים מבצע את כל סוגי ההשתלות בתינוקות, ילדים ומתבגרים, ומשמש כמרכז ארצי להשתלות בילדים. ניתוחי ההשתלה מתאפשרים הודות לאצילות נפשם של בני משפחה, אשר ברגע קשה של אובדן היקר להם מכל, נותנים את הסכמתם לתרומות האיברים. חלק מניתוחי ההשתלות מתבצע בזכות תרומה של כליה או אונת כבד מקרוב משפחה או מתורם אלטרואיסטי

כאן יש תמונה
המערך להשתלת איברים במרכז שניידר לרפואת ילדים מוביל את תחום השתלות האיברים בתינוקות, ילדים ומתבגרים בישראל, ובין כותלי בית החולים מתבצעים כיום רובם המוחלט של ניתוחי השתלות האיברים בילדים, כולל ניתוחים מורכבים ונדירים, והוא בית החולים היחיד המבצע השתלות כבד בילדים. בית החולים משמש כמרכז הארצי לילדים להשתלות כליה וכבד בתינוקות, ילדים ובני נוער ומאז הקמתו זכו מאות ילדים בחיים חדשים הודות לניתוחי השתלות איברים מצילי חיים. שיעור ההצלחה של הניתוחים במערך ההשתלות הוא גבוה מאוד, בדומה למרכזים הרפואיים המובילים בעולם.

 

במערך השתלות האיברים במרכז שניידר לרפואת ילדים מטופלים תינוקות, ילדים ובני נוער מכל רחבי הארץ, המתמודדים עם מומים מולדים או מחלות מורכבות ומועמדים להשתלת איברים להצלת חייהם. הצוותים הרב תחומיים במרכז שניידר מעניקים מעטפת טיפולית לילדים המועמדים לניתוח השתלה וזקוקים לתרומת איבר להצלת חייהם, נרגשים יחד איתם לקראת ניתוח ההשתלה, מלווים אותם בהתאוששות מהניתוח המורכב, שמחים מאוד לראות אותם חוזרים בהדרגה לחייהם הרגילים וממשיכים לבצע מעקבים רפואיים אחריהם לטווח הרחוק.

מרכז שניידר נמנה עם בתי החולים לילדים הבודדים בעולם המקיימים מרתון השתלות. מדובר בסדרה של השתלות איברים מתמשכות, שבמהלכן עוסקים עשרות אנשי צוות בביצוע מספר ניתוחי הנצלה והשתלה בזמן קצר, לאחר תרומה מתורם יחיד. כיוון שתרומות מגיעות בהודעה קצרה, קיימת חשיבות רבה לתיאום בין הצוותים הרפואיים והמנהלתיים שנרתמים יחד לביצוע ההשתלה - שיכולה להתחיל בתוך שעות בודדות מרגע הינתן הודעה על כך.

מאז הקמת מערך ההשתלות בשניידר בוצעו בו מאות ניתוחי השתלות איברים, ביניהם השתלות לב, ריאות, כליה, כבד, לבלב וניתוח נדיר מסוגו בעולם, של השתלת אשכול איברים הכולל השתלת מעי דק, מעי גס, כבד קיבה ולבלב. הצוותים במרכז שניידר מוצאים חשיבות עליונה בקידום המודעות לתרומות האיברים במדינת ישראל ועושים זאת על ידי פרסומים בתקשורת וברשתות החברתיות ובאמצעות השתתפות בקמפיינים יעודיים וכנסים.


לפני ההשתלה

לפני הניתוח, ילדים המועמדים להשתלה יעברו בדיקת התאמה בין התורם למקבל, בדיקות דם, הערכה של תפקוד הלב והריאות וכן בדיקות הדמיה (אולטראסאונד ו־CT). תורמים חיים, במקרה של השתלת אונת כבד או כליה, יעברו בדיקות דומות.


מהלך ההשתלה

ניתוח ההשתלה מתבצע במערך חדרי הניתוח של מרכז שניידר, המיועדים לניתוחי תינוקות וילדים הן מבחינת הציוד הרפואי והן מבחינת הטכנולוגיה הנדרשת. יחד עם המנתחים עובדים צוות מרדימים ומרדימות המומחה בהרדמת ילדים ומיומן בהרדמת ילדים בניתוחי השתלה מורכבים וצוות חדר ניתוח המנוסה בניתוחים מורכבים בילדים. ניתוח השתלת איבר הוא ניתוח האורך מספר שעות, ומשתנה מניתוח לניתוח לפי מצבו הרפואי של הילד, סוג הניתוח ומשתנים נוספים. ההורים מקבלים עדכונים שוטפים מצוות חדר הניתוח לאורך כל שלבי הניתוח.


אחרי ההשתלה
48 השעות הראשונות לאחר הניתוח הן קריטיות, כיוון שהמערכת החיסונית של הילד חלשה, בשל תרופות שקיבל בחדר הניתוח. לכן, לאחר הניתוח, הילד מועבר לאשפוז באחת מהיחידות לטיפול נמרץ.
הילד יהיה מנוטר ובמעקב ביחידה לטיפול נמרץ לפחות 24 שעות ועד מספר ימים מיום ההשתלה, וזאת בהתאם לתפקוד השתל ועל פי שיקול דעתו של הצוות הרפואי. ביחידה עצמה הילד מצוי בהשגחה של הצוות הרפואי והסיעודי, טכנאים וצוות פרא־רפואי, המספקים טיפולים נוספים הכרחיים ותמיכה פסיכו־סוציאלית נדרשת. לאחר מכן, בדרך כלל יועבר הילד להמשך טיפול במחלקת ילדים ג', המתמחה בטיפול בילדים לפני ואחרי השתלות כליה וכבד או למחלקת ניתוחי חזה ולב, לאחר השתלת לב או ריאות.

 

טיפול מקיף
הטיפול בילד שעבר השתלה לא מסתיים עם שחרורו הביתה, והם נדרשים למעקבים תכופים בחודשים הראשונים מיום ניתוח ההשתלה. באופן הדרגתי הולכת ופוחתת תדירות הביקורים בבית החולים והילד חוזר לאורח חיים רגיל. במערך ההשתלות במרכז שניידר שמים דגש על ליווי וטיפול מקיף לילד ולמשפחתו ועל טיפולי מעקב. חלק בלתי נפרד מהטיפול כולל תמיכה, ליווי וייעוץ להוריו של  הילד וזאת על מנת להבטיח ששגרת יומה של המשפחה תמשיך להתנהל כסדרה.



הצוות שלנו


ד"ר מיכאל גורביץ', מנהל היחידה להשתלות וניתוחי כבד בילדים
ד"ר סיגל אייזנר, מנהלת יחידת השתלות כליה
ד"ר ג'ורג' פרנקל, מנהל היחידה לניתוחי לב
ד"ר גבי אמיר, מנהל שירות ניתוחי לב בילוד במרכז שניידר

 

מעקב מושתלי כליה במכון הנפרולוגי
ד"ר יעל בורוביץ
ד"ר עמית דגן
ד"ר הדס הרני-אלפנדרי
ד"ר גלעד חמדני
ד"ר אורלי חסקין
ד"ר שלי לוי
ד"ר דניאלה לוי ארז

 

מעקב מושתלי כבד במכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה
ד"ר מוזר ־ גלזברג
ד"ר אורית ויסבורד
ד"ר מיכל בר לב

מעקב מושתלי לב במכון הלב
ד"ר עמיחי רוטשטיין
ד"ר מירב דביר אורגד
ד"ר נילי צוקר


מתאמות מושתלים
מיכל שפיר, מתאמת מושתלי כבד - [email protected]
נעמי זנהנדלר, מתאמת מושתלי כליה - [email protected]
לוסיאנה הרשקוביץ, מתאמת מושתלי לב - [email protected]

 


 

 

פרסומים אחרונים בתקשורת


עבור לתוכן העמוד