חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

רקע מדעי - מחקר (ADIR) פורץ דרך לאיתור מוקדם של סוכרת נעורים

פורסם: 21.11.21 | עודכן: 04.01.23

רקע


סוכרת נעורים (סוכרת מסוג 1) היא מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון של הגוף תוקפת את התאים שמייצרים אינסולין בלבלב. בשל החוסר באינסולין עולים ערכי הסוכר ונגרמת המחלה. שכיחות סוכרת נעורים עלתה באופן דרמטי בשני העשורים האחרונים, במיוחד בילדים צעירים בני פחות מחמש שנים. למחלה אין ריפוי והחולים בה מטופלים באינסולין כל חייהם. בארץ, כבעולם כולו, כ-40-30% מהמקרים החדשים מאובחנים במצב של חמצת מטבולית סוכרתית. זהו מצב מסכן חיים, שיש לו לעיתים גם השפעות ארוכות טווח כגון ירידה באיזון המטבולי, עליה בסיכון למחלות קרדיווסקולריות ופגיעה בתפקודים העליונים של המח. 

 

בשנים האחרונות מתחדדת ההבנה שאבחון סוכרת מסוג 1 בשלב מוקדם, יאפשר מניעה של אירועי חמצת מטבולית סוכרתית בנוסף לפתיחת אפשרויות להבנת המחלה ואולי אף לטיפול מוקדם שימנע את הופעתה. אבחון מוקדם של המחלה, אפשרי על ידי איתור מוקדם של נוגדנים כנגד הלבלב. ידוע, של- 80% מהילדים המאובחנים עם סוכרת בשלב כלשהוא, יש שני נוגדנים או יותר כנגד הלבלב לפני גיל 5 ולהם סיכוי גבוה (85%) לפתח המחלה. לפיכך, בדיקת סקר יעילה המבוססת על נוגדנים כנגד הלבלב (בדיקה סרולוגית לנוגדנים כנגד הלבלב), תזהה ילדים בסיכון לפתח סוכרת, תמנע אירועי חמצת מטבולית סוכרתית מסכני-חיים, תאפשר הדרכה של משפחות הילדים הנמצאים בסיכון לפתח המחלה, ותסייע בהבנת המחלה ובפיתוח טיפולים שיאפשרו את מניעתה וריפויה.

 


מטרות המחקר


1. איתור ילדים בסיכון לחלות בסוכרת
2. מניעת אירועי חמצת מטבולית סוכרתית מסכני חיים



שיטות


המחקר המובל על ידי מכון הסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל, הינו שיתוף פעולה של מרפאות קהילה ומרכזי סוכרת בבתי חולים הפזורים בכל רחבי הארץ ויכלול כ-50,000 ילדים. סקר הנוגדנים יבוצע במסגרת מרפאות הקהילה ויכלול ביצוע 2 בדיקות דם לאיתור נוגדנים כנגד הלבלב (סרולוגיה). הבדיקה הראשונה תבוצע בגיל 18-9 חודשים ביחד עם ספירת הדם הרוטינית המבוצעת בגיל זה והבדיקה השנייה תבוצע בגיל שנתיים עד חמש שנים. הבדיקה המבוצעת באמצעות טכנולגיה חדשנית מבוססת PCR המאתרת נוגדנים כנגד הלבלב ומשתמשת בכמות דם קטנה במיוחד. ילדים שימצאו חיוביים יופנו להמשך מעקב באחד ממרכזי הסוכרת הקרוב לביתם (בתי החולים רמב"ם, שניידר, שיבא, דנה-דואק, הדסה עין כרם, וסורוקה). במרכזי הסוכרת יעברו הילדים והוריהם הדרכה שתכלול היכרות עם מחלת הסוכרת, הערכת הדחק וטיפול בו במידת הצורך, במקביל למעקב קליני אחר סימנים מקדימים למחלת הסוכרת.

 

תוצאות צפויות


מתוך 50,000 ילדים צפויים להתגלות כ-400-200 ילדים חיוביים. בילדים אלו אחוז החמצת המטבולית הסוכרתית באבחון המחלה צפוי לרדת אל מתחת  ל-5%. בעתיד הלא רחוק, כך אנו מקווים, נוכל לדחות או למנוע את הופעת הסוכרת בקבוצת ילדים זו. המחקר הינו פיילוט לאפשרות עתידית לקיום הסקר כחלק מבדיקות השגרה בילדים.

עבור לתוכן העמוד