חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

המלצות מומחי מרכז שניידר לקראת יום העצמאות

מומחי מרכז שניידר מייעצים כיצד נוכל לעבור את יום העצמאות בזהירות ותוך בחירה נכונה של המזון ביום החג
פורסם: 20.04.23 | עודכן: 23.04.23

 

ביום העצמאות, החג הלאומי של מדינת ישראל, המוני בית ישראל עתידים לצאת ולפקוד את שמורות הטבע בפיקניקים ובטיולים. לצד החגיגות, מדי שנה מגיעים לבית החולים ביום זה, ילדים שנפגעו מזיקוקים, ממנגלים ומתכשירי הספריי השונים. מומחי מרכז שניידר מזכירים כי חשוב להקפיד הקפדה יתרה כאשר נמצאים עם ילדים ליד מקורות אש ומייעצים כיצד נוכל לעבור את החג בזהירות ותוך בחירה נכונה של המזון ביום העצמאות.


ד"ר רון ברנט, מנהל המחלקה לרפואה דחופה (מלר"ד) במרכז שניידר לרפואת ילדים, ממליץ:  


בקבוקי ספריי וקצף:
בקבוקים אלה מכילים חומרים כימיים אשר עלולים להיכנס לעיניים ולגרום לפגיעה, לכן עדיף להימנע משימוש ומשחק בהם. במידה ובכל זאת משתמשים בהם, אין לכוונם לכיוון העיניים. במידה ונוצרת צריבה בעין כתוצאה מהחומרים הללו, יש לשטוף את העיניים במי ברז למשך 10 דקות ולפנות לקבלת טיפול רפואי.


ברביקיו ומנגלים:
חשוב להקפיד להרחיק ילדים ממקורות אש (מנגלים ומקורות אש אחרים), בכדי למנוע כוויות. במידה ונוצרה כוויה, יש לשטוף את המקום במי ברז קרים למשך 10 דקות, לחבוש עם חומר חבישה ייעודי או עם מטלית נקייה ולפנות לקבלת טיפול רפואי. 

קפצונים:
מומלץ להימנע ככל האפשר ממשחק בקפצונים. אין להחזיקם בכיס המכנסיים או לשחק איתם בידיים. במידה ובכל זאת נוצרה פגיעה מקפצונים, יש לשטוף את המקום במי ברז למשך 10 דקות, לחבוש את האזור הפגוע ולהגיע למחלקה לרפואה דחופה בבית החולים לקבלת טיפול רפואי. יש לשים לב כי גם זיקוקים שנמכרים בחנויות ויש עליהם תו תקן עלולים לגרום לפציעות. 


אופניים חשמליים וקורקינטים:

בשנים האחרונות חלה עליה דרמטית בשימוש באופניים חשמליים ובחבלות הרבות הנלוות לכך. על מנת למנוע היפגעות מרכיבה על אופניים חשמליים יש להקפיד כי רק ילדים מעל  גיל 16 ירכבו, כי מהירות הנסיעה לא תעלה על 25 קמ"ש וכי הרכיבה תהיה רק בשבילים המותרים. בשום מקרה לא בכביש. כמו כן, הרוכב חייב לחבוש קסדה ורצוי גם מגני ברכיים ומגני מרפקים.

  


דפנה זיו בוסאני
, מנהלת היחידה לתזונה ולדיאטה במרכז שניידר, אומרת כי אמנם יום העצמאות הוא חג של "על האש",  אבל בשינויים קלים, ניתן להעביר מסר למשפחה כי חגיגות לא חייבות להיות רק סביב אוכל: כדאי לבחור אתר לפיקניק המאפשר גם מסלול הליכה  או פעילות ספורטיבית אחרת במהלך הבילוי. 

 

  • ניתן להכין עם הילדים, בהתאם לגילם, שיפודי ירקות, סלטי ירקות ו/או צלחות ירק מעוצבות. כך נהנים הן מפעילות משותפת, והן מהעברת מסר על חשיבות שילוב הירקות בתפריט. ההמלצה מדברת על צריכה של ירקות בחמישה צבעים מדי יום (ירוק, אדום, צהוב-כתום, לבן וסגול). כל צבע מעניק יתרון תזונתי אחר. ככל שנגוון בצבעים, ובשיטות ההכנה, נוכל ליהנות מזמינותם של ויטמינים ומינרלים רבים יותר, סיבים תזונתיים המשרים תחושת שובע וכל זאת בערך קלורי זניח.  

  • כדאי לזכור שתפוח אדמה אפוי בתנור או עטוף בנייר כסף וצלוי, הוא תחליף בריא יותר לצ'יפס. 

  • ההמלצות של משרד הבריאות מדגישות את הצורך בהימנעות מדבש עד גיל שנה. שימו לב להימצאות דבש במרינדות הבשר או הדגים.

  • מומלץ שלא להגיע רעבים לפיקניק או ארוחה על האש. כשמגיעים רעבים מאוד לארוחה, הבחירות פחות מושכלות, אוכלים מהר יותר והנפח הקלורי גדל.

יום העצמאות מייצר בשנים האחרונות שיח ציבורי על צריכת בשר. בסוף שנת 2015, ארגון הבריאות העולמי החליט כי יש מספיק מידע בכדי לסווג צריכת בשר מעובד כמסרטן ודאי. הראיות החזקות ביותר הן לקשר בין צריכת בשר מעובד לבין סרטן המעי הגס.

 

  • מה הם סוגי הבשרים המעובדים?
    המושג בשר מעובד כולל כל בשר שעבר שינוי בתהליכי המלחה, אשפרה (שימור), עישון, תסיסה, או תהליכים אחרים כדי לשפר את הטעם או את המרקם ועל מנת לשמר אותו לאורך זמן. הכוונה כאן לא רק לבשר בקר או חזיר אלא גם לבשר כבש, עוף, או הודו. דוגמאות לבשר מעובד: נקניקיות הודו, עוף ובייקון, בשר כבוש. מזונות אלו סווגו כמסרטנים על ידי ארגון הבריאות העולמי. בשר אדום סווג על ידי הארגון הבין לאומי למחקר הסרטן כמזון העלול לגרום לסרטן בבני אדם.

  • מה הם הגורמים המסרטנים בבשר מעובד?
    מחקרים מראים כי טכנולוגיות עיבוד ובישול בשר הכוללות טמפרטורות גבוהות, עישון ועוד עלולות להוביל להיווצרות של כימיקלים מסרטנים. מחקרים אחרים מצאו כי התרכובות הללו הופיעו בחלקים של מערכת העיכול כמו המעי הגס.

 

  • מה הן ההמלצות הבינלאומיות?
    לא לצרוך יותר מ 1 - 2 מנות לחודש של בשר מעובד ולא יותר מ 1 - 2 מנות בשבוע של בשר לא מעובד.
    כאשר אוכלים בשר אדום, מומלץ לבחור חלקים רזים וחלקים קטנים יותר. הכמות הרצויה לאכילה תלויה גם בגורמי סיכון אישיים של כל אדם ואדם.


ד"ר אושרת סלע וייס, מנהלת מערך קלינאי התקשורת במרכז שניידר לרפואת ילדים, מזכירה להורים כי חשוב להיות מודעים לסכנות מחנק בעת אכילת בשר ונקניקיות.  

 

  • הגשת נקניקיות לילדים בכל הגילאים: חשוב לחתוך את הנקניקייה לאורכה לרבעים. במידה והציפוי של הנקניקייה נפרד ממנה, יש להפריד את הציפוי של הנקניקייה מבשר הנקניקייה עצמו ולא להגישו לילד, מכיון שהציפוי יכול להיות כמו ניילון שקשה ללעיסה. חשוב לחתוך לרבעים לאורך הנקניקייה. חשוב מאוד להקפיד על אכילה בזמן ישיבה, ולא בזמן הליכה או ריצה, תחת פיקוח מבוגר עם תשומת לב מירבית לילד.

  • הגשת בשרים לילדים מתחת לגיל 5: רצוי לא להגיש סטייקים. יכולת הלעיסה הנדרשת בכדי לאכול סטייק היא כזו המצריכה כוח לעיסה גבוה וסיבולת גבוהה (יכולת ללעוס לאורך זמן מבלי להתעייף). גם סטייק "רך" מצריך פירוק מקסימלי של סיבי הבשר. ניתן להגיש בשר עוף, אך לשים לב לכך שאין בו חתיכות שומן (כמו בפרגית) או חלקים קשים (יבשים או שרופים) שקשה ללעוס. בזמן אכילת הבשר חשוב מאוד להקפיד על אכילה בזמן ישיבה, ולא בזמן הליכה או ריצה, תחת פיקוח מבוגר עם תשומת לב מירבית לילד. חשוב לחתוך את הבשר לחתיכות קטנות ולהקפיד על ביסים קטנים.

  • הגשת בשרים לילדים מעל גיל 5: גם ילדים מעל גיל 5 עלולים להיחנק בזמן אכילת בשרים, כולל נקניקיות. לכן מומלץ לשקול היטב האם להגיש לילדים סטייקים, בשר שומני, ובשר עם עצמות ונקניקיות שלמות. 



עבור לתוכן העמוד