חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

סקר: יותר מ־90 אחוזים מההורים לא מכירים את תופעת תסביב האשך

תסביב האשך הוא מצב בו האשך מסתובב סביב עצמו, וכתוצאה מכך נחסם כלי הדם של האשך. למודעות ההורים לתופעה חשיבות מכרעת: ככל שהאבחנה תתבצע מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי להציל את האשך
פורסם: 31.08.14 | עודכן: 03.09.14

יותר מ-90 אחוזים מההורים לא מכירים את תופעת תסביב האשך. כך עולה
ממבדק שנערך ביוזמת  היחידה לאורולוגיה במרכז שניידר בראשות ד"ר דוד בן מאיר.
תסביב האשך (Testicular Torsion) הוא מצב בו האשך מסתובב סביב עצמו וכתוצאה מכך, נחסם כלי הדם של האשך, המאבד את חיותו ומתנוון. למודעות ההורים לתופעה חשיבות מכרעת: ככל שהאבחנה תתבצע מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי להציל את האשך.

בין שלושה לשבעה ילדים נאלצים לעבור מדי שנה הסרת אשך בשל מצב חריף בשק האשכים - תסביב האשך. מצב זה יכול לקרות בכל גיל, אך שכיח בעיקר בילדים בגיל ההתבגרות. שכיחות תופעה זו היא 1 ל- 4,000 בנים והסיבה למצב זה אינה ידועה.

במסגרת המבדק שערכו אנשי צוות היחידה לאורולוגיה, בהובלת איריס בראון, האחות האחראית ביחידה, בשיתוף המחלקה לרפואה דחופה (מיון) במרכז שניידר, נמצא כי ההורים המעטים אשר מכירים את תופעת תסביב האשך, עוסקים במקצועות הרפואה או הסיעוד או קראו על תופעה זו באינטרנט. עוד מצא המבדק כי זמן ההגעה לבית החולים ממועד הדיווח על הכאבים הוא 30 שעות. כאמור, למודעות ההורים לתופעה ולאבחנה מהירה של הילד חשיבות קריטית.

 

הסימנים האופייניים לתסביב האשך הם כאב פתאומי ועצמתי באשך, העלול להקרין לאזור המפשעה או לבטן, הימצאות האשך במיקום גבוה בשק האשכים, נפיחות, אודם ורגישות של שק האשכים, בחילות והקאות. הטיפול בתסביב אשך הינו באמצעות ניתוח המבוצע

                               ד"ר דוד בן מאיר

על ידי אורולוג ילדים, במהלכו חושפים את האשך דרך חתך בשק האשכים, משחררים את הסיבוב של חבל הזרע ומקבעים את האשך לשק האשכים. במקרים מסוימים, במצב בו האשך נראה בלא חיות, הוא יוסר. במקרה של תסביב אשך נהוג לקבע את האשך הנגדי כדי למנוע תסביב אפשרי גם בו. הסרה של אשך בודד, המותירה אשך שני תקין, לרוב לא תגרום לפגיעה בפוריות.

 

תפקיד האשכים להפריש את הורמון המין הזכרי טסטוסטרון ולייצר תאי זרע. האשכים נוצרים בבטן, ואצל רוב העוברים ממין זכר הם יורדים לשק האשכים בשליש האחרון של הריון האם. האשך מחובר לחבל הזרע, הכולל בתוכו עורק וורידים וכן את הצינור שמוביל את תאי הזרע מהאשך ומתחבר לשלפוחיות הזרע, שמובילות לשופכה.

 

לדברי ד"ר דוד בן מאיר, מנהל יחידת אורולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים: "פעמים רבות הילד נמנע מלספר להורים על הכאב במפשעה מפני שהוא מתבייש, ולעתים ידווח על כאב בטן ולא על כאב באשך. חשוב לדובב את הילד ולהבין את מקור הכאב. כמו כן, במקרים רבים, ההורים ממתינים שהכאב יעבור מעצמו, בלי לדעת שמדובר במצב חירום רפואי. עם הופעת כאב אשכים פתאומי, הנמשך מעבר לחצי שעה, יש לפנות לרופא ילדים או לחדר מיון".

עבור לתוכן העמוד